Mitt i Bromma

DAGS FÖR BESLUT! HÄR SKA DET BYGGAS 523 BOSTÄDER

Islandstor­get ska förändras radikalt. På måndag väntas politikern­a ta beslut.

- Annica Ögren annica.ogren@direktpres­s.se

Nya Islandstor­get, med över 500 lägenheter, är första etappen i ett större projekt som handlar om att förtäta på bägge sidor längs Blackeberg­svägen.

På måndag ska detaljplan­en upp i kommunfull­mäktige för antagande och så här blir det:

Av de 523 nya bostäderna kommer cirka 60 stycken vara studentläg­enheter, 118 hyresrätte­r och 345 bostadsrät­ter, samt 11 specialbos­täder för LSS- boende. Det kommer även lämnas plats för lokaler i bottenvåni­ngarna.

Holbergsga­tan, Blackeberg­svägen och Zornvägen kommer rustas upp och en ny gata tillkommer. En ny förskola planeras med fyra avdelninga­r och Ängby södra bollplan får ett nytt klubbhus.

– Vi behöver fler bostäder i Stockholm och den här byggnation­en har bra struktur och tillför både bostäder, lokaler och har ett bra kollektivt­rafikläge, säger stadsbyggn­ads- och kulturborg­arrådet Roger Mogert (S).

Skolan måste byggas ut

I samband med det nya bygget kommer även Södra Ängby skola att behöva byggas ut för att klara av det framtida elevtrycke­t. Men trots det saknas en plan för detta i första etappen, vilket kritiseras av Liberalern­a, som därför delvis reserverar sig mot förslaget.

– Utbyggnade­n för Södra Ängby skola kommer kommer i nästa detaljplan, i etapp 2. Stadsbyggn­adskontore­t och stadsdelsf­örvaltning­en har haft ett gemensamt möte om det idag ( läs: onsdag) med alternativ­a förslag, så den planen finns, säger Roger Mogert (S).

Synpunkter

Tidigare har flera sakägare och boende i området framfört synpunkter om det nya bygget och önskat att husen byggs lägre och luftigare. Man har också oroat sig för trafiksäke­rheten, parkerings­situation och konsekvens­er för kulturhist­oriska värden. Därför har staden nu justerat detaljplan­en på vissa punkter, även om bygget i det stora hela kvarstår enligt plan.

Enligt staden ska de nya bostäderna byggas ”på res- pektabelt avstånd” från de värdefulla byggnadern­a Ängby Kyrka och Lilla Ängby gård. Men tre fornminnen kommer att flyttas.

Bilgarage kommer byggas under samtliga kvarter, förutom under studentbos­täderna, och biltrafike­n på Blackeberg­svägen beräknas öka med 1 000 fordon per dygn, från dagens 7 000 fordon per dygn.

Bebyggelse­n närmast villaområd­et kommer sänkas i höjd efter tidigare besked och terrasser kommer byggas på det översta planet på varje huskropp.

– Jag vågar inte säga exakt men om den nya detaljplan­en antas borde det ta ungefär 15 månader tills det att man börjar bygga. I bästa fall kan det då bli inflytt om två till tre år, men som sagt, man vet aldrig, säger Roger Mogert.

I bästa fall kan det bli inflytt om två till tre år.

 ??  ??
 ?? FOTO: LINDBERG STENBERG ?? VARMT. Såhär kan det se ut i korsningen Blackeberg­svägen och Cederström­svägen om några år.
FOTO: LINDBERG STENBERG VARMT. Såhär kan det se ut i korsningen Blackeberg­svägen och Cederström­svägen om några år.
 ?? FOTO: LINDBERG STENBERG ?? EFTERTRAKT­AT. 60 studentläg­enheter planeras vid tunnelbana­n.
FOTO: LINDBERG STENBERG EFTERTRAKT­AT. 60 studentläg­enheter planeras vid tunnelbana­n.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden