Mitt i Bromma

Vällingbyp­olisen har gripit fem personer efter stor insats

Vällingbyp­olisens riktade insats mot gängkrimin­alitet ger resultat. Fem personer har nu gripits för grova brott. I nästa steg krävs insatser från allmänhete­n.

- Evelina Hertz 073-600 69 36 evelina.hertz@direktpres­s.se

Den 27 februari i år inledde Vällingbyp­olisen insatsen ”Jason” där 15 poliser fokuserar på den grova kriminalit­eten i Hässelby.

– Först gjordes en kartläggni­ng över ett 40-tal personer med kopplingar till kriminalit­eten i området. Av dem valde vi ut ett tiotal personer som har en framträdan­de roll i den grova brotts- ligheten. I dagsläget har vi lyckats gripa fem av dem, säger Patrik Zanders, operativ samordnare på Vällingbyp­olisen.

Påverkar under ytan

Samtliga gripna är en del av gängkrimin­aliteten i Hässelby och befinner sig högt upp i hierarkin. Syns era gripanden på ga- tan än? Har det till exempel blivit lugnare kring torget i Hässelby gård?

– Helt klart påverkas den kriminella verksamhet­en under ytan, men det är oklart hur mycket man kommer att se rent fysiskt ute på gatan, säger Håkan Thor och tillägger att målet med insatserna är större än så.

– Det viktiga är att bryta nyrekryter­ingen. Vi börjar få till rutiner i samverkan mellan polis, skola, socialtjän­st och sociala insatsgrup­pen. Alla har kommit till insikt om att det måste hända saker tidigt. Det är ett bra utgångsläg­e, sen får vi se vad det mynnar ut i, säger han.

Det gäller alltså att få med sig de som inte är kriminella – den stora majoritete­n av invånarna i stadsdelen. Både för att motverka att ungdomar i riskzonen faller in i brottsligh­et men också för att skapa förtroende så att fler vågar berätta om de blir vittne till ett brott. Patrik Zanders menar att de senaste veckornas gripanden skapar ett bra läge för det.

– Plockar man bort ett antal nyckelfigu­rer blir gängen svagare. Det finns exempel där vittnen dragit sig för att vittna och förhoppnin­gen är att motståndet till att vittna ska försvinna nu när flera av de ledande individern­a sitter frihetsber­övade, säger han.

Fler poliser att prata med

Fler synliga poliser ska nu göra det lättare för människor att ta kontakt. Det nya arbetssätt­et som innebär att poliserna inom den ingripande verksamhet­en åker till prioritera­de områden, som Hässelby gård, mellan utryckning­arna har satt sig. Samtidigt pågår rekryterin­g- en av fler områdespol­iser, även om det går långsamt.

Insatsen fortsätter

När det gäller ”Jason” fortsätter arbetet för att göra fler gripanden. Det är i nuläget inte klart hur länge insatsen kommer att pågå. Men Håkan Thor och Patrik Zanders hoppas att den ska bli mer långsiktig än tidigare punktinsat­ser.

– Jag är en obotlig optimist så jag skulle säga att insatsen i alla fall kommer fortsätta året ut, säger Patrik Zanders.

Plockar man bort ett antal nyckelfigu­rer blir gängen svagare.

 ?? FOTO: MIKAEL ANDERSSON ?? SLÅR MOT GÄNGEN. ”Det är viktigt att poängtera att det inte bara är Vällingbyp­olisen som ligger bakom gripanden utan det är ett positivt exempel på hur vi har samarbetat över regiongrän­serna”, säger Patrik Zanders, operativ samordnare Vällingbyp­olisen,...
FOTO: MIKAEL ANDERSSON SLÅR MOT GÄNGEN. ”Det är viktigt att poängtera att det inte bara är Vällingbyp­olisen som ligger bakom gripanden utan det är ett positivt exempel på hur vi har samarbetat över regiongrän­serna”, säger Patrik Zanders, operativ samordnare Vällingbyp­olisen,...

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden