Mitt i Bromma

DYRT I DAG… … imorgon NNU dyrare

Bostäder i Stockholm kan säljas för hur mycket som helst. Med rätt objekt finns det inget tak på hur högt kvadratmet­erpriset blir. ”Det finns ingen gräns. Man kan alltid maximera produkten och locka köpare”, säger toppmäklar­en.

- Michael Toll

I slutet av 2014 började vissa lägenheter i Stockholm plötsligt säljas för över 100 000 kronor kvadratmet­ern. Många häpnade över de galet höga priserna. Men nu, tre år senare, är den nivån vardag.

Ett nytt segment har tagit allt mer plats: Nyproducer­ade lyxvåninga­r med extra allt.

Bara det senaste året har flera lyxiga bostadspro­jekt lanserats i Stockholm.

Det som sticker ut mest är Conti- nental Apartments, topplägenh­eterna högst upp på Hotell Continenta­l på Vasagatan. I våningarna ingår till exempel städning, dygnet runtservic­e och personal som parkerar bilen åt den som bor där.

– Några liknande bostäder som de på Continenta­l har vi aldrig tidigare haft på Stockholms bostadsmar­knad, men sådana här typer av exklusiva projekt blir vanligare och vanligare i Sverige, säger Niklas Berntzon, mäklare på Eklund Stockholm New York som arbetar med försäljnin­gen av Continenta­l Apartments.

Kvadratmet­erpriset på de 18 våningarna är i de flesta fall en bra bit över 200 000 (!) kronor.

Det får oss att ställa frågan. Finns det en Stockholms­gräns för vad folk är beredda att betala per kvadratmet­er?

– Nej, det finns ingen gräns. Man kan alltid maximera produkten och locka köpare. Unika objekt blir prissatta unikt, svårare än så är det inte. Det kommer alltid finnas köpare som är villiga att betala för det som är bäst, säger

Berntzon. Niklas

Lägenheter­na har sålts på ritning i ett drygt år och hittills är 10 av 18 sålda.

– Det här gått över förväntan. Så- dana här typer av objekt tar normalt lång tid att sälja. Annars har man sålt för billigt, säger han. Veronica mäklare på Lagerlings, säljer just nu nyproducer­ade våningar i projektet Karlaplan 2. Hon håller med om att rätt objekt inte har någon övre prisgräns. – Är ett objekt tillräckli­gt attraktivt och unikt kan priset springa iväg hur långt som helst. Det ser vi även på andrahands­marknaden, det finns många köpare som är beredda att betala, säger Veronica Arph På Karlaplan 2 har det producerat­s 17 nya lyxlägenhe­ter. Att vissa haft en prislapp på över 30 miljoner har inte avskräckt. Så gott som allt är slutsålt.

Arph,

– Det har gått väldigt snabbt och det har funnits ett stort intresse kring det här projektet. Det som jag är lite förvånad över är hur många personer det faktiskt finns som har möjlighet att köpa sådana här objekt. Det är betydligt fler än vad jag trodde, säger Veronica Arph.

Enligt mäklarna har vi inte sett slutet på prisökning­arna på bostadsmar­knaden.

I rätt område, med rätt bekvämligh­eter, kommer det alltid finnas folk som vill betala priser som ligger högt över rådande nivåer.

– Stoppar du in ett privat gym, privat pool, egen helikopter­platta och de bästa inrednings­detaljerna så kan du sätta ett pris som vida överstiger marknaden. Då finns det ingen gräns på vad slutpriset landar, avslutar Niklas Berntzon.

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden