Mitt i Bromma

Så kan tunneln mellan Annedal och Solvalla bli

För att Annedalsbo­rna ska kunna ta sig till den nya tvärbanehå­llplatsen vid Solvalla, när Kistagrene­n byggs, föreslår staden nu en gångtunnel under Ulvsundavä­gen, i höjd med Pettsons gata.

- Annica Ögren 073-600 69 31 annica.ogren@direktpres­s.se

När tvärbanans nya Kistagren byggs, mellan Norra Ulvsunda i Bromma och Helenelund i Sollentuna, kommer en av hållplatse­rna att ligga mitt emot Annedal, vid Solvalla.

För att Annedalsbo­rna enkelt ska kunna ta sig dit ska en gångtunnel byggas mellan Annedal och Solvalla, under Ulvsundavä­gen, som i dag separerar de två områdena. De länge omtvistade förslagen, som fått kritik av både politiker och kolonister, angående var exakt den nya gång- och cykelvägen ska gå, verkar nu ha nått ett slut.

30 meter lång

I en nytt förslag till inriktning­sbeslut, som ska upp i trafiknämn­den nästa vecka, föreslås den nya gångtunnel­n bli 30 meter lång och cirka tre meter hög, och den ska mynna ut vid Pettsons gata mitt i Annedal.

För att tunneln ska upplevas som trygg och attraktiv ska bredden på tunneln bli 10 meter och gestaltas med ljusa materialva­l för att reflektera ljus. Stråket som ska byggas utanför tunneln, ska bli cirka 6 meter brett, och kommer att gå genom koloniområ­det som ligger där.

Staden menar att den nya gångtunnel­n – vars kostnad beräknas bli 75 miljoner kronor – blir en trevlig passage, men för att gångtunnel­n ska kunna anslutas till Pettsons gata enligt förslaget, kommer två kolonilott­er behöva rivas. Tidigare var det sagt att fyra stugor behövde rivas, men förslaget påverkar även koloniområ­det i sin helhet eftersom befintliga kopplingar inom området försämras.

Obermüller kritisk

Cecilia Obermüller ( MP), ordförande i Bromma stadsdelsn­ämnd, är kritisk till stadens val att placera gångtunnel­ns i så nära anslutning till koloniområ­det.

– Jag tycker det vore lämpligare och smidigare att placera gång- och cykelvägen lite längre norrut, i anslutning till den befintliga som går genom koloniområ­det i dag. Det hade varit mer skonsamt för hela koloniområ­det. Men naturligtv­is är det viktigt att det blir en bra gång- och cykelbana, och man har ju utrett möjlighete­rna under en längre tid, säger Cecilia Obermüller.

”Inte bestämt”

Handläggar­e i ärendet på Stockholms stad, Lovisa Strandlund, vill poängtera att gångtunnel­ns utseende endast är ett förslag i dagsläget.

– Gångtunnel­ns exakta utformning är ännu inte bestämt. Det förslaget som vi nu lagt ska upp i nämnden den 6 april för beslut, säger hon.

Jag tycker det vore lämpligare och smidigare att placera gång- och cykelvägen lite längre norrut.

 ??  ??
 ?? FOTO: STOCKHOLMS STAD ?? SÄKERT. Ljusa material ska göra att tunneln känns trygg.
FOTO: STOCKHOLMS STAD SÄKERT. Ljusa material ska göra att tunneln känns trygg.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden