Mitt i Bromma

Staden tjuvstarta­r bygget av modulhus

Stockholms stad börjar bygga modulhus för nyanlända i Örby – trots att man ännu inte fått godkänt i mark- och miljödomst­olen. Men det betyder inte att man kommer att göra likadant i Beckomberg­a, enligt Fredrik Jurdell, biträdande stadsdirek­tör.

- Ellinor Prawitz

– Det är formellt möjligt att börja bygga redan nu. Ett markdomslu­t väntas i höst och vi föregår det beslutet i processen, sa biträdande stadsdirek­tör Fredrik Jurdell förra veckan när det stod klart att staden går vidare med bygget av modulhus för nyanlända i Örby i södra Stockholm. Detta trots att man ännu inte fått godkänt i mark- och miljödomst­olen.

Men beslutet påverkar inte processen för de planerade modulhusen i Beckomberg­a, som också väntar på ett beslut i mark- och miljödomst­olen, menar Jurdell.

I Beckomberg­a ska dessutom ytterligar­e markunders­ökningar göras då boende påtalat att de känt bensinlukt ur ett rör på tomten.

– Det är inget i Örbybeslut­et som säger att vi i nästa andetag börjar med Beckomberg­a, det vet vi inte idag. Nu pågår markunders­ökningar och det kan komma fram saker som gör att vi måste ta ny ställning vad gäller Beckomberg­a, säger Fredrik Jurdell.

Och om undersökni­ngarna visar att marken inte är förorenad?

Det var inte sant förut och det är verkligen inte sant nu heller.

– Det går inte att svara på idag. När undersökni­ngen är klar, då tar vi ett nytt ställnings­tagande.

Färre lägenheter

Och staden kommer med fler nya besked. Det var sagt att modulhusen i Beckomberg­a skulle bli ett blandat boende för familjer och ensamhushå­ll. Men nu gäller att modulhusen som byggs i staden ska bebos av endast familjer.

– Vi har fått klart för oss att vi har en fördelning som innebär att det är ungefär 400 familjer som kommer komma till Stockholm som nyanlända under 2017, säger Fredrik Jurdell och tillägger:

– Tanken om 400 ensamkomma­nde män i modulhusen som det har ryktats om – det var inte sant förut och det är verkligen inte sant nu heller.

I Örby innebär det att planeringe­n invändigt ändras, för att anpassas för familjer, vilket betyder större och därmed färre lägenheter, från 175 till cirka 100. Om det blir på samma sätt i Beckomberg­a är ännu inte klart.

– Jag kan bara konstatera att Beckomberg­a är ungefär samma storlek, och hade planerats på samma sätt, som i Örby, säger Fredrik Jurdell.

 ?? FOTO: LINDA GREEN ?? FAGERSJÖ. Modulhusen för nyanlända i Fagersjö är de enda som staden hittills fått på plats.
FOTO: LINDA GREEN FAGERSJÖ. Modulhusen för nyanlända i Fagersjö är de enda som staden hittills fått på plats.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden