Mitt i Bromma

Lyxbilstju­ven misstänks åter vara i farten

Den minderårig­a pojken, känd som lyxbilstju­ven, är på fri fot. Nu misstänker polisen att han återigen stjäl bilar i Västerort.

- Ellinor Prawitz 073-600 69 31 ellinor.prawitz@direktpres­s.se

Vi har flera gånger tidigare rapportera­t om den så kalllade lyxbilstju­ven som har härjat i västra och norra Stockholm.

Den 17- årige gärningsma­nnen använder en specifik metod. Han stjäl dyra bilar genom att helt enkelt gå in i hallen hemma hos folk, ta bilnyckeln och köra iväg med bilen. Vissa gånger har han krossat en ruta och plockat nyckeln från fönsterbrä­dan. Vid några tillfällen har brottsoffr­en varit hemma när inbrottet och stölden skett.

Minderårig

Eftersom han är minderårig har han inget körkort och han har vid tidigare tillfällen kört vårdslöst i trafiken.

– Han stjäl både för att ha lekstuga, för att köra ifrån polisen. Men också i andra brottsliga syften, säger Anders Jacobsson, kommissari­e på LPO Järfälla.

Pojken dömdes och placerades på ett hem för ungdomsvår­d i en annan del av Anders Jacobsson, kommissari­e på LPO Järfälla. Sverige. Därifrån rymde han ett antal gånger och kom tillbaka till Stockholm och Västerort.

Förra söndagen släpptes pojken på fri fot. Och bara fem dagar efter det, i fredags, fanns han med som misstänkt i flera nya brottsutre­dningar.

– Det finns flera indikation­er på att han återigen har påbörjat samma typ av brottsligh­et som han ägnat sig åt tidigare, säger Anders Jacobsson.

Återigen är det bland annat Västerort som den senaste veckan drabbats av bilstölder med detta tillvägagå­ngssätt. Och polisen uppmanar nu bilägare att inte lämna sina bilnycklar i hallen.

Vad gör samhället nu?

– Nu försöker man få tag på honom igen. Det är ett utrednings­läge där man måste börja om och så blir det en ny process, säger Anders Jacobsson och fortsätter:

– Han har inga hämningar för vare sig poliser eller allmänhet utan han kör bara. Det man hela tiden blir varse om är en oförmåga från samhället att ta hand om det här. Det finns inget idag som biter på den här typen av personer. Pojken är minderårig, lagstiftni­ngen hänger inte med. Det är svårt att styrka ett brott – det är ett jättedilem­ma.

Nu söker polisen efter pojken på platser där de vet att han har vistas tidigare.

– Vi inväntar också nya tips på var han kan vara, säger Anders Jacobsson.

 ?? FOTO: MOSTPHOTOS/PRIVAT ?? Tidigare publicerin­gar. FRUSTRERAD. Polisen är uppgiven inför situatione­n kring den så kallade lyxbilstju­ven.
FOTO: MOSTPHOTOS/PRIVAT Tidigare publicerin­gar. FRUSTRERAD. Polisen är uppgiven inför situatione­n kring den så kallade lyxbilstju­ven.
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden