Mitt i Bromma

”Dela inte upp treåringar efter kön i Tolvanlopp­et”

Det är bedrövligt att flickor och pojkar delas upp i Tolvanlopp­et. Det tycker en mamma från Ålsten som vill att arrangörer­na gör en förändring. Och kanske kan det bli så redan i år.

- Ellinor Prawitz

Tolvanlopp­et lockar löpare i alla åldrar. För de yngre deltagarna finns barngruppe­r med olika distanser.Till och med treåringar, eller yngre, kan vara med och tävla på 150 meter.

Eftersom det är så många barn anmälda måste grupperna delas upp. Idag sker det efter kön. Det tycker Ålstensbon Eleonora SternNejma­n är bedrövligt.

Efter förra årets lopp hörde hon av sig till arrangörer­na och föreslog att man istället borde dela in barnen efter när på året de är födda, eftersom kön inte har någon betydelse för hur de springer när de är små. Men årets lopp verkar få samma uppdelning.

– Hur ska jag förklara för min dotter, som knappt reflektera­r kring könsroller ännu, att hon inte får springa tillsamman­s med sina kompisar från förskolan för att de är pojkar? säger hon.

Men när tidningen ringer upp säger Tolvanlopp­ets general, Jan Björnum, att han är positiv till förslaget.

– Det är av ren slentrian och vana det har blivit en tjej- och killklass. Vi är väldigt tacksamma för att vi har fått det här förslaget, jag ska undersöka om det går att ordna redan i år.

Men han säger samtidigt att man måste fundera ut när det är rimligt att börja dela in efter kön, och Eleonora Stern- Nejman håller med om att det inte är självklart.

– Jag kan inte säga i vilken ålder det är lämpligt att dela upp tjejer och killar. Men jag vågar påstå att huruvida man är född på våren eller hösten är en betydligt mer relevant faktor åtminstone upp i skolåldern, säger hon.

 ?? FOTO: STELLA PAPAPANAGI­OTOU ?? OMTYCKT. Det är många barn som vill springa de olika barnloppen. Bilden är från Tolvanlopp­et 2015. maj.
Går längs med Nockebyban­an ”Tolvan” i Bromma.
Är tolv kilometer långt, man kan även springa ”halvtolvan”.
Springs i år för 34:e gången.
FOTO: STELLA PAPAPANAGI­OTOU OMTYCKT. Det är många barn som vill springa de olika barnloppen. Bilden är från Tolvanlopp­et 2015. maj. Går längs med Nockebyban­an ”Tolvan” i Bromma. Är tolv kilometer långt, man kan även springa ”halvtolvan”. Springs i år för 34:e gången.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden