Mitt i Bromma

Stor oro på Al-Azharskola­n

Efter en vecka som började med en massiv mediestorm och slutade med medlemmar ur Soldiers of Odin på skolgården kallade oroliga föräldrar till möte.

- Evelina Hertz 073-600 69 36 evelina.hertz@direktpres­s.se

– Redan efter Kalla faktas program om Al-Azharskola­n kände jag att det finns risk för en ny ”Trollhätta­n”. När vi fick veta om Soldiers of Odins besök på skolan så kändes det inte bra, säger föräldern Majna Ciber som var den som tog initiative­t till förra veckans föräldramö­te.

Många oroliga

Hon är inte ensam. Många är oroliga för sina barns säkerhet efter att två personer från det högerextre­ma nätverket Soldiers of Odin kommit till skolan. De är besvikna över att polisen inte har varit där och att skolan istället fått betala för en egen vakt.

– Vem som helst kan komma in i skolan, det kan komma en galning hit. Vad kan vi som föräldrar göra för säkerheten? frågar en pappa.

Medier och politiker bär ansvaret för stormen mot skolan, tycker de.

– Med rådande samhällskl­imat, när man vet att muslimer är en utsatt grupp, så undrar jag varför man gör det på det här sättet. Vill man skapa sämre förutsättn­ingar för barnen? För det är precis så det har blivit, säger Majna Ciber.

– De säger att de tycker synd om våra flickor och om oss kvinnor. Men nu då, hur mår flickorna och kvinnorna nu? Vi är rädda. Vad gör ni nu? lägger en trebarnsma­mma till.

Många kvinnor

Majoritete­n av föräldrarn­a i ringen är kvinnor. De är trötta på att återigen behöva försvara sin religion och hur de framställs av medier och politiker.

– Jag har fyra barn i skolan. Två bär hijab och två gör inte det för att de inte vill bära slöja. Folk tror att vi tvingar våra barn men enligt islam får vi inte göra det. Vi ska uppmuntra våra barn men vi får absolut inte tvinga dem, säger Zina Abdullatif.

– Vi blir utmålade som förtryckta kvinnor som inte kan något eller vet vårt eget bästa. Och som sätter våra barn i en ”sån här” skola för att indoktrine­ra dem. Varför frågar ingen varför vi väljer den här skolan? Varför vi tycker att den är bra? säger Majna Ciber.

Den goda skolmaten, kompetenta och engagerade lärare och elevernas årliga skidresa som skolan betalar. Samarbetet med Folkuniver­sitetet som ger elever i årskurs åtta och nio möjlighet att delta i en engelskaku­rs med studiebesö­k till David Game Collage i London. Fina studieresu­ltat och det faktum att barnen trivs. Det finns många svar på frågan varför bland föräldrarn­a.

Lugnar barnen

Skolans rektor Hussein Ibrahim är också med på mötet. Han berättar att han har fått många oroliga frågor från eleverna men att de flesta inte har handlat om ifall en galning skulle kunna komma till skolan.

– De frågar om skolan ska stängas och om deras skola inte kommer finnas kvar i morgon. Jag lugnar dem och säger att skolan inte kommer stänga i morgon, i år eller nästa år. Det som skulle kunna hända är att vi inte får ha religiösa inslag men förutom fredagsbön­en har vi inte det i dag heller, säger han.

Föräldrarn­a bestämmer att de måste göra något. Politiker, polisen och medier måste lyssna på dem nu. Zina Abdullatif berättar att när skolan var i blåsväder förra gången, på grund av den könsuppdel­ade idrotten, samlade hennes dotter ihop 305 namnunders­krifter tillsamman­s med en kompis. De skickade dem och ett brev till utbildning­sminister Gustav Fridolin.

– De skrev att det inte handlade om en sjal eller om kläder. Utan att killarna tar mer plats än tjejerna som känner sig bekvämare med att ha gympa själva. Att det handlade om deras rätt till elevinflyt­ande. De bjöd in honom att komma till skolan men de fick aldrig något svar.

Varför frågar ingen varför vi väljer den här skolan?

 ?? FOTO: EVELINA HERTZ ?? OROLIGA. Många föräldrar med barn på Al-Azharskola­n samlades i skolans matsal.
FOTO: EVELINA HERTZ OROLIGA. Många föräldrar med barn på Al-Azharskola­n samlades i skolans matsal.
 ?? FOTO: EVELINA HERTZ ?? KRÄVER BÄTTRE SÄKERHET. Polis kallades till skolan efter att medlemmar ut Soldiers of Odin satt upp klistermär­ken på skolgården.
FOTO: EVELINA HERTZ KRÄVER BÄTTRE SÄKERHET. Polis kallades till skolan efter att medlemmar ut Soldiers of Odin satt upp klistermär­ken på skolgården.
 ??  ?? Publicerad förra veckan.
Publicerad förra veckan.
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden