Mitt i Bromma

TÄNK PÅ STÄDHYFS I VÅR

Får man piska mattor på balkongen? Vi bad folkvettse­xperten om råd. Vad får man egentligen göra när man vårstädar?

- Michael Toll

Kan jag piska mattor på balkongen?

– Nej, det kan du inte, dammet kommer att ryka in till andra och det kan man lätt förstå att ingen uppskattar. Om man piskar mattor som förr i tiden, numera är dammsugarn­a så effektiva att mattdiskni­ngen brukar vara onödig, tar man ut dem på något ställe där andras fönster och balkonger inte drabbas. Man tar hänsyn till andra.

Är det okej att ställa ut skor, kläder eller möbler i trapphuset medan man städar?

– Gör man detta en gång om året vid storstädni­ng och ser till att framkomlig­heten fungerar i trapphuset menar jag att det kan tillåtas. Vill man ställa ut allt möjligt en gång i veckan är det inte okej, då tar man för mycket av det allmänna utrymmet som alla har samma rätt till. Och alla kan ju inte rimligen få ställa ut allt möjligt i trapphuset varje vecka.

Det är osolidaris­kt att hålla sig undan denna verksamhet.

Får man plantera om sina blommor och byta jord i krukorna nere på innergårde­n?

– Gör man detta varsamt och ser till att ha tidningar eller plast under jordbytet samt städar ordentligt efter sig bör man kunna göra detta någon gång om året – och inte reta sig på att andra gör likadant.

Kan man sola i bikini/badbyxor på balkongen?

– Ja. Men var inte naken i andras åsyn utanför sina egna närmaste.

Är det okej att inte deltaga när föreningen har vårstädnin­g?

– Det finns inte något tvång att medverka till gemensam städning om detta inte står i föreningen­s stadgar. Men det är osolidaris­kt att hålla sig undan denna verksamhet och därmed skapa mer besvär för grannarna. Vill man ha en hygglig relation till sina grannar vilket är det absolut bästa för alla, så deltar man i årsstämman, vårstädnin­gen och annat som har med det gemensamma boendet att göra.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden