Mitt i Bromma

Experterna ger sina bästa brädspelst­ips

Västerorts spelexpert­er tipsar

- Ellinor Prawitz ellinor.prawitz@direktpres­s.se

Under namnet SåS – Så bra spel – träffas ett antal speltokiga Västerorts­bor åtminstone en gång i månaden för att till exempel överleva mot köttätande zombies eller bygga rymdskepp som aldrig kommer hålla för en färd genom galaxen.

– Vi brukar dra igång runt klockan ett på dagen och så kör vi till the last man standing. Sist körde vi till klockan ett på natten, säger medlemmen Linn Baader.

”Spel för varje smak”

På gräsmattan vid Kanaanbade­t, där vi har bestämt möte, finns ett tiotal spel uppradade.

– Det finns spel för varje smak. Ibland vill man tävla mot varandra och ibland samarbeta, säger Niklas Heyman Rönnblom, som inte själv är med i SåS men som brukar spela i andra spelforum, både i Västerort och inne i stan.

En sak som de alla är över- ens om är att de bästa spelen är de som går att variera, där spelplanen förändras vid varje omgång. Till exempel spelet Settlers of Catan (se tipsruta). Flera av SåS medlemmar tar därför bestämt avstånd från klassiker som Monopol.

– Simpla spel tröttnar man på eftersom de blir väldigt låsta, säger Arne Hagelin.

Inte överens

Men när det kommer till att välja vilka spel de tycker platsar på tipslistan är de inte längre lika överens – det som någon tycker är det perfekta ingångsspe­let till brädspelsv­ärlden har någon annan tröttnat på för länge sen. Så fortsätter diskussion­erna ett bra tag innan listan till sist är färdigstäl­ld.

Men en sak kan de enas om: man ska inte tro att man inte är någon brädspelsp­erson bara för att man en gång spelat ett spel och inte tyckte det var kul.

– Det är som att läsa en bok som man inte gillar och sen säga att man inte gillar böcker, säger Niklas Heyman Rönnblom.

 ??  ??
 ??  ?? SPELTESTAR­E. ”Det finns spel för varje der och Arne Hagelin.
SPELTESTAR­E. ”Det finns spel för varje der och Arne Hagelin.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden