Mitt i Bromma

BP får nytt liv med Mellberg

En dag i december 2015 vändes plötsligt allas blickar mot Grimsta IP. Just när det blåste som kallast för herrlaget presentera­de BP sin nya tränare: Olof Mellberg. Efter det har allt vänt uppåt. Vi träffade den lågmälde profilen för att ta reda på hur det

- Text: Ellinor Prawitz | Foto: Karoline Montero Araya

Det började med ett jublande kliv upp i Allsvenska­n för Brommapojk­arnas herrar. Som följdes av ett ras tillbaka ner i Superettan. Som i sin tur följdes av ett ännu hårdare fall rakt ner i division ett året därpå.

Det var helt enkelt inte så kul att heta Brommapojk­arna där och då – år 2015. Något behövde hända. Men vad? Då släppte klubben bomben – BP hade lyckats värva landslagsl­egenden Olof Mellberg som huvudträna­re för herrlaget.

– Jag pratade löst med ledningen om att träna det högre akademilag­et. Men så gick det som det gick för A-laget, eller ja, det gick inte så bra helt enkelt. Då fick jag frågan och blev taggad, säger Mellberg när vi träffar honom efter dagens avslutade träningspa­ss.

Det blev en omedelbar succé. I och med Mellbergs entré tog laget direkt hem segern i division ett och klev tillbaka upp i Superettan. Där har de skrällt ordentligt och har i skrivande stund ett fast grepp om serieledni­ngen.

– Jag märkte snabbt att det fanns mycket att göra. Vi fick en ordentlig omsättning, både i laget och i organisati­onen, som verkligen gjorde att vi började om på noll med det sätt vi ville jobba på. Det sättet gav resultat tidigt. Det tror jag gav spelarna en boost, säger Mellberg.

Men trots framgångar­na är den forne storspelar­en extremt mån om att hålla låg profil. Att få intervjuer är svårt, endast i samband med matcher går det bra (”annars skulle telefonen ringa hela tiden”). Att vi till slut sitter på en bänk på Grimsta är ett resultat av flera samtal och lång planering. Och vi har fått strikta direktiv om att detta ska handla om rollen i BP, och inte bli en artikel i stil med ”Vem är Olof Mellberg”. Så vi håller oss till direktiven. För när det stod klart att det var Olof Mellberg som skulle bli ny huvudträna­re var nog många förvånade. Framförall­t som han under sin spelarkarr­iär ofta gett bilden av att vara ganska ointresser­ad av fotboll. Men den bilden dementerar han nu.

– Intresset har växt, omedvetet började jag tycka att det var mer intressant med det som hörde till tränaryrke­t. Att vara tränare är ett helt annat slags ansvar, och jag tror att man är ganska långt ifrån det när man själv är spelare, då tycker man att det räcker med det ansvar man har, säger han.

Innan herrlaget hade han endast varit tränare för pojkar födda 2005. Och BP var en något stökig klubb, både i organisati­onen och på planen. Var detta verkligen det självklara valet?

– Det kändes mer naturligt att träna herrlaget än att träna ett P05-lag, det var en ännu större utmaning. Alla erfarenhet­er jag har är från seniorfotb­oll, säger Mellberg.

Han berättar att han, tillsamman­s med assisteran­de tränaren Azrudin Valentic, använder träningsme­toder som ger spelarna en känsla av proffsighe­t.

– Det har varit viktigt för mig. Jag hade en klar bild i huvudet av vad jag ville göra, men att kunna förmedla den fanns inte på plats från början. Det har jag fått mycket hjälp med av teamet runt om.

Men trots nya metoder – var de här direkta framgångar­na verkligen att räkna med från början?

– Egentligen var det inte en realistisk målsättnin­g med tanke på ekonomin och var vi kom ifrån. Men jag är otroligt nöjd, säger Mellberg.

Några långsiktig­a tränarmål har han inte just nu och ännu har inga andra klubbar hört av sig – säger han i alla fall.

– Jag har hållit ganska låg profil. Jag trivs bra med rollen här, det har varit bra miljö att utvecklas i för mig.

Och drömmen om Allsvenska­n då, finns den? Som det ser ut just nu är klivet upp dit inom räckhåll.

– Just nu ser inte organisati­onen ut som i en allsvensk klubb. Ekonomin är extremt begränsad, även för Superettan­nivå. Blir det så att vi kliver upp innebär det en del problem, men det är väl i så fall ett lyxproblem, säger Olof Mellberg.

Att vara tränare är ett helt annat slags ansvar.

 ??  ?? FRAMGÅNG. ”Intresset har växt, omedvetet började jag tycka att det var mer intressant med det som hörde till tränaryrke­t”, säger Olof Mellberg som tagit BPs herrar uppåt i serierna.
FRAMGÅNG. ”Intresset har växt, omedvetet började jag tycka att det var mer intressant med det som hörde till tränaryrke­t”, säger Olof Mellberg som tagit BPs herrar uppåt i serierna.
 ??  ?? FÖRÄNDRING. ”Jag märkte snabbt att det fanns mycket att göra som man inte hade gjort tidigare”, säger Olof Mellberg om sin tränarroll i BP.
FÖRÄNDRING. ”Jag märkte snabbt att det fanns mycket att göra som man inte hade gjort tidigare”, säger Olof Mellberg om sin tränarroll i BP.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden