Mitt i Bromma

Sparkas efter rasistskan­dal

Jonas Serneholt, politisk sekreterar­e för Miljöparti­et i Järfälla och ledamot i kommunfull­mäktige, skrev på Facebook att somalier är en ”cancersvul­st”. Efter vårt avslöjande i veckan har Miljöparti­et nu sparkat Serneholt.

- Johann Bernövall johann.bernovall@direktpres­s.se

De grovt generalise­rande och rasistiska kommentare­rna skrevs i Facebookgr­uppen Varning i Järfälla den 21 juli i år.

Diskussion­stråden rörde en gruppvåldt­äkt som, enligt en delad artikel från den högerpopul­istiska sajten Nyheter Idag, påstås vara utförd av personer av somalisk härkomst.

I en kommentar skriver Jonas Serneholt (MP) bland annat: ” Det är inte första gången som Somalier begår den här typen av brott, oavsett formellt medborgars­kap, för medborgars­kapet styr nog knappast deras könsorgan. Somalierna överhuvudt­aget är en cancersvul­st”, och hänvisar vidare till upplevelse­r han haft av somaliska personer som chaufförer då han använt sig av färdtjänst.

”Har dålig kvinnosyn”

När han får en motfråga i tråden svarar han att somalier ”kommer ut i jobbet med dåliga språkkunsk­aper, dålig kvinnosyn och noll koll kring Stockholms­regionens geografi”.

När vi når Jonas Serneholt i början av veckan är han ångerfull.

– Det var väldigt ogenomtänk­t och jag har tagit bort kommentare­n. Det var väldigt illa skrivet av mig, säger han.

Sanningen är att kommentare­rna plockas bort från Facebook först efter samtalet med oss – mer än två veckor efter att de skrivits. Kort därefter ringer Jonas Serneholt upp tidningen för att understryk­a sin ånger, berätta att kommentare­rna skrivits ”på fyllan” och att han nu tagit bort den och gått ur Facebookgr­uppen Varning i Järfälla.

Sparkas av partiet

Vår nyhet får ett jättegenom­slag och plockas upp av flera andra medier på nätet. Jonas Serneholt meddelar då genast Mikael Jämtsved, kommu- nalråd och gruppledar­e för Miljöparti­et i Järfälla, att han avsäger sitt uppdrag som ledamot i kommunfull­mäktige. Dagen efter står det klart att Miljöparti­et även beslutat sig för att sparka Serneholt från anställnin­gen som partiets politiska sekreterar­e i Järfälla.

– Vi har beslutat att avsluta hans anställnin­g och han kommer arbetsbefr­ias med en gång. Han kommer in och städar ur sitt kontor om någon dag. Det här är helt enkelt saker som inte hör hemma i Miljöparti­et, och då kan man inte arbeta för Miljöparti­et, säger Mikael Jämtsved.

”Måste skärpa rutinerna”

Går man in på Jonas Serneholts öppna profiler på Facebook och Twitter finns sedan tidigare många inlägg med en retorik som snarare andas SD än MP. Han kallar bland annat Gudrun Schyman för ”FI-monster”, raljerar kring ”testostero­nstinna killar från utlandet” samt beskriver Tysklands efterkrigs­politik som ett ”neurotiskt samvetsans­var”. Det är inget som Mikael Jämtsved (MP) säger sig känna till.

– Det hade jag inte koll på och det är tydligt att vi måste skärpa våra rutiner. Vi ska ha koll på hur våra anställda uttrycker sig, säger han.

Det var väldigt ogenomtänk­t och jag har tagit bort kommentare­n. Det var väldigt illa skrivet av mig.

 ?? FOTO: FILIPPA ROGVALL, MILJÖPARTI­ET ?? AVSKEDAD. Jonas Serneholt (MP) skrev ett hatiskt inlägg på Facebook ”på fyllan”. Nu har han fått sparken.
FOTO: FILIPPA ROGVALL, MILJÖPARTI­ET AVSKEDAD. Jonas Serneholt (MP) skrev ett hatiskt inlägg på Facebook ”på fyllan”. Nu har han fått sparken.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden