Mitt i Bromma

Kickstarta hösten – med att softa

Höst och nya tag i all ära, men ibland kan det vara bättre att våga vara lite lat. Då undviker du att bli slut i kroppen lagom till jul, att falla tillbaka i gamla vanor och du får mer tid över – hur konstigt det än låter.

- Erika Lindén Jansson

När vardagen kommer igång igen tappar vi lätt fokuset på god mat och återgår till gamla vanor med onyttig fika och fredagsmys. Men genom att tänka till lite kan du ändra på det. Ligg gärna steget före och använd frysen. När du lagar en middag kan du lika gärna laga två. Frys in och få en ”ledig” kväll senare i veckan.

Förekom dipparna på eftermidda­garna med smoothies, som håller dig mätt längre än bullar och godis, och som innehåller mer nyttighete­r. Smoothies kan du fixa på morgonen och förvara i kylskåpet på jobbet.

Billiga proteinkäl­lor

Genom att äta frukt, grönsaker, rotfrukter, ekologiskt kött, fisk, kyckling, ägg och magra mejeriprod­ukter behöver du inte fundera så mycket på kaloriinne­hållet.

Billiga proteinkäl­lor som ger energi är till exempel kvarg, ekologiska ägg, tonfisk på burk, keso och färdiga bönor i salladen. Tänk mer på vad du bör äta än det du inte får äta.

Kom igång med träningen

Om du har lagt träningen på hyllan under sommaren så kan det vara ett bra tillfälle att komma igång igen innan vädret stjälper motivation­en.

Börja träna utifrån vart du befinner dig nu, inte vart du vill vara om några månader, då ökar chanserna att du fortsätter. Är du helt otränad? Då kan två-tre träningspa­ss i veckan vara rimligt till att börja med.

Lägg till dagliga promenader eller var fysiskt aktiv på annat sätt varje dag. Se träningen som ett livslångt projekt. Snabba resultat är roligt men bestående resultat är mycket, mycket roligare.

Ta det lugnt på jobbet

Det är alla chefers mål att kickstarta hösten snabbt så att arbetsplat­sen kommer igång igen efter sommaren. Men genom att bibehålla de anställdas ’’semestermo­de’’ kan början av hösten istället vara ett bra tillfälle att hitta nya arbetssätt och ta itu med de uppgifter som länge har legat underst i högen.

Låt övergången mellan semester och hösthets ta sin tid. Som anställd; ta gärna ut lite komptid, en extra dags semester eller jobba hemifrån på morgonen om du kan.

Om du arbetar inom service- eller produktion­syrken kan du kanske ta några färre pass eller byta bort några timmar den första månaden?

Planera mera

Det kan verka snusförnuf­tigt och tråkigt, men genom att skapar rutiner som funkar så frigör du mer fritid och du hamnar mer sällan i situatione­r där stresser springer i kroppen.

Ha en mejltimme på jobbet, storhandla, lägg in påminnelse­n i mobilen och ta en planerings­timme någon gång i veckan, där du eller ni går genom den kommande veckan.

Se träningen som ett livslångt projekt.

 ??  ?? HÅLL IGÅNG. Träna även när vardagens måsten smyger sig på.
HÅLL IGÅNG. Träna även när vardagens måsten smyger sig på.
 ??  ?? TA DET LUGNT. Kom i form genom att stressa av i höst.
TA DET LUGNT. Kom i form genom att stressa av i höst.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden