Mitt i Bromma

Nytt boende för studenter och nyanlända

Nu ska studenter och nyanlända blandas i ett nytt boende i Råcksta. Det blir ett av de första försöken i Stockholm att pröva kombinatio­nen som staden nu hoppas mycket på.

- Ellinor Prawitz 073-600 69 31 ellinor.prawitz@direktpres­s.se

Det är Svenska studenthus som har byggt 52 studentläg­enheter i tre hus längs med Råckstaväg­en. De första hyresgäste­rna ska flytta in i höst.

Men det blir inte bara studenter som får ta plats i de nya husen. Flera av lägenheter­na ska bli hem åt nyanlända familjer.

Planen är att Stockholms stad via SHIS Bostäder ska hyra 33 av lägenheter­na i två års tid. Dessa lägenheter blir genomgångs bostäder för de nyanlända familjerna där de får bo på korttidsko­ntrakt.

– Det blir för nyanlända småfamilje­r, det kan vara ett par eller en vuxen och ett barn till exempel, säger Anna Mölgård, stadens samordnare för bostäder för nyanlända.

Det här ett av de första försöken i sitt slag med att blanda nyanlända och studenter som görs i Stockholm, enligt Anna Mölgård. En boendeform som staden är positiv till.

– Vi vill ju ha integrerad­e boenden, säger hon.

Fler bostäder för nyanlända

Studentbos­täderna byggs i närheten av Råcksta sjukhem som under sommaren har blivit hem för nyanlända familjer. Ytterligar­e ett stenkast därifrån ligger tomten där staden vill bygga cirka 100 lägenheter i modulhus för nyanlända familjer.

Det låter som att det blir mycket bostäder för nyan- lända inom ett väldigt litet område nu?

– Vi är medvetna om det. Men vi försöker sprida bostäderna över stadsdelar­na över tid. Nu sker det två inflyttnin­gar här på kort tid. Man sa samma sak när Vintertull­en (ett boende för nyanlända på Södermalm reds. anm) öppnade, men sedan har det varit lugnt med inflyttnin­gar där efter det, säger Anna Mölgård.

Hade tomma lägenheter

Christian Lindberg, affärsutve­cklare på K2A, som äger Svenska studenthus, säger dock att de inte har fler liknande projekt på gång på andra ställen i staden i nuläget. – Det är inte tanken att det här ska bli en stor del av vår verksamhet, det är en kombinatio­n av att vi hade färdiga lägenheter som inte var uthyrda och att staden hade ett stort behov av bostäder för nyanlända. Då uppstod den här dialogen, säger han och fortsätter:

– Däremot tänker vi att studenter och nyanlända säkert är en bra kombo.

Vi vill ju ha integrerad­e boenden.

 ??  ??
 ?? FOTO: REFLEX ARKITEKTER ?? NYTT. I de nya husen längs med Råckstaväg­en ska det ges plats för både studenter och nyanlända.
FOTO: REFLEX ARKITEKTER NYTT. I de nya husen längs med Råckstaväg­en ska det ges plats för både studenter och nyanlända.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden