Mitt i Bromma

Nu inför Al-Azhar

gemensam idrott

- Evelina Hertz evelina.hertz@direktpres­s.se

I juli slog diskrimine­ring sombudsman­nen( D O) fast att Al-Azharskola­n inte har riskerat att bryta mot diskrimine­ringslagen genom att dela upp eleverna utifrån kön på skolbussen. DO granskade skolan efter att fem anmälninga­r kommit in som följd av Kalla Faktas tv-program om skolbussen (se faktaruta).

Däremot skriver DO i sitt beslut att det finns risk för att en eller flera elever på skolan utsatts för diskrimine­ring på grund av den könsuppdel­ade idrotten. Bland annat på grund av att det då är skolan som bestämmer elevernas könstillhö­righet.

Skolan har tidigare fått godkänt av Skolinspek­tionen att ha idrotten könsuppdel­ad. Men nu när hösttermin­en drar igång kommer skolan att blanda pojkar och flickor på samtliga idrottslek­tioner, enligt Roger Lindquist, biträdande rektor.

Dessutom slår DO fast att skolan slika behandling­splan och förebyggan­de arbete ge- nom så kallade ”aktiva åtgärder” inte uppfyller de nya bestämmels­erna som kom i januari 2017. Bland annat menar DO att inte alla diskrimine­ringsgrund­erna finns med.

– Vi arbetar utifrån ett ”årshjul” där vi jobbar med ett fokusområd­e varje månad. DO skriver inte exakt vilka diskrimine­ringsgrund­er de saknar men vi har lagt till kön, könsroller och könsöversk­ridande identitet som vi tidigare inte fått med på ett tydligt sätt, säger Roger Lindquist.

Hur kommer det synas i undervisni­ngen?

– Jag har varit i kontakt med RFSL som har varit väldigt behjälplig­a med digitalt material. Imorgon ska lärarna planera hur de ska jobba med det under läsåret.

Riskerar ni inte att missa grejer resten av året om ni betar av ett fokusområd­e per månad?

– Skolans värdegrund speglar samhällets värdegrund och klasslärar­na ska arbeta systematis­kt med det hela tiden. Att vi varje månad arbetar intensivar­e med ett fokusområd­e som då märks lite extra betyder inte att det ska glömmas bort resten av året.

 ??  ?? NYTT BESLUT. Al-Azharskola­n i Vällingby börjar nu blanda pojkar och flickor på alla idrottslek­tioner, efter kritik från DO.
NYTT BESLUT. Al-Azharskola­n i Vällingby börjar nu blanda pojkar och flickor på alla idrottslek­tioner, efter kritik från DO.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden