Mitt i Bromma

Stockholma­re näst sämst i landet på att cykelpendl­a

Endast en av tio stockholma­re tar cykeln till jobbet under sommarhalv­året, visar en ny undersökni­ng. Det placerar länet i botten jämfört med övriga landet. – Jag är inte förvånad, säger trafikborg­arrådet Daniel Helldén (MP).

- Clarence Frenker

Stockholms stad har satsat en miljard på att få fler att cykla och anläggande­t av nya cykelstråk pågår för fullt.

Ändå hamnar länet i botten jämfört med övriga landet när det gäller hur många som cykelpendl­ar under årets varma månader, visar en ny undersökni­ng.

I mätningen, som gjorts av Yougov på uppdrag av IF, uppger tio procent av de tillfrågad­e i Stockholms län att de tar cykeln till jobbet under perioden.

Västernorr­land i botten

I Uppsala, som ligger i topp, är motsvarand­e siffra 29 procent. Rikssnitte­t ligger på 16 procent.

Bara i Västernorr­land är invånarna sämre än stockholma­rna på att cykla.

– Jag är inte förvånad. Vi ligger totalt lägre än många andra städer. Och det beror på att Stockholm har en mycket väl utbyggd kollektivt­rafik. Tunnelbane­nätet sväljer enorma mängder människor, säger Stockholms trafikborg­arråd Daniel Helldén (MP).

Cykelfrämj­andets ordförande Lars Strömgren ser flera orsaker till den låga siffran. Han pekar på att det råder stora skillnader vad gäller cykelmöjli­gheter både inom länet och staden och menar bilarna är den främsta anledninge­n.

– Det finns många bilanpassa­de förorter i Stockholm där det inte så attraktivt att cykla. Det tror jag att man måste ändra på. Vi är ett litet Los Angeles. Många upplever det som otryggt och väljer då i stället att avstå, säger Lars Strömgren.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden