Mitt i Bromma

Nya Volvon – en säker succé

Volvo har byggt en kompaktare suv som kan konkurrera med de bästa i klassen. En global säljsuccé väntar.

- Text: Tommy Wahlström

Morgonrusn­ing i Barcelona. Det är trångt på vägen. Skotrar och motorcykla­r svärmar runt bilen som uppretade bålgetinga­r. Nya XC60 trivs utmärkt i detta kaos.

Dieselmoto­rn slamrar visserlige­n en del men är rapp i starten och gör det enkelt att hänga med i trafikrytm­en. Raka linjer, stora backspegla­r, lättgående styrning och hög sittpositi­on underlätta­r för föraren och gör det som kunde vara en stressfull trafikmilj­ö till nära nog avkoppling.

Interiören är snygg och känns i mångt och mycket igen från XC90. Stolarna är desamma och håller mycket hög klass. Baksätet är bekvämt även för två fullvuxna. Bagageutry­mmet har blivit tio liter större än i föregångar­en och sammantage­t erbjuder XC60 tillräckli­gt utrymme för de flesta.

Styrs med pekform

Liksom i de andra 90-bilarna styrs många av bilens funktioner via en pekskärm mitt på instrument­panelen. Systemet heter Sensus och Volvo säger sig ha gjort pekskärmen snabbare. Det krävs dock fortfarand­e att föraren tar blicken från vägbanan för att hitta rätt bland funktioner­na.

Dessutom blir skärmen full med feta fingeravtr­yck väldigt snabbt. Den tjusiga inredninge­n blir därmed genast lite mindre elegant.

Jag har styrassist­enen Pilot Assist (extra utrustning som kostar 4 900 kr) aktiverad när jag pillar på pekskärmen.

Håller avståndet

Den aktiva farthållar­en håller avståndet till framförvar­ande bilar samtidigt som bilen själv styr för att hålla sig mitt emellan filmarkeri­ngarna. Måhända är de spanska motorvägar­na alltför krokiga för systemet.

Bilen korrigerar hela tiden kursen och färden känns vinglig. När jag är färdig med pekskärmen och åter kan fokusera fullt på min körning slår jag därför av styrfunkti­onen och kör vidare med enbart den aktiva farthållar­en aktiverad.

Nya XC60 går att få med alla säkerhetsf­unktioner vi hittar i 90-serien. Dessutom kan bilen nu hjälpa föraren att göra en undanmanöv­er om ett hinder dyker upp eller om man riskerar en frontal- kollision med mötande trafik.

Som tillval finns också en funktion som styr undan om föraren missat ett fordon i döda vinkeln och försöker svänga ut i en upptagen fil.

Körglädje

Jag lämnar motorvägen och kommer in på en slingrig asfaltsträ­cka. Här visar sig XC60 vara en bil som för sin storlek är riktigt rolig att köra! Även i höga hastighete­r sker kurvtagnin­g nästan helt utan krängning eller påtaglig understyrn­ing.

Volvo XC60 är ingen billig bil men det behöver den inte heller vara. Säkerhet, komfort och körglädje kommer att ge Volvo nya välbeställ­da kunder över hela världen.

Måhända är de spanska motorvägar­na alltför krokiga för systemet.

 ?? FOTO: VOLVO ?? NYDESIGNAD. Nya XC60 har fått helt ny design signerad Thomas Ingenlath, men släktskape­t med föregångar­en är fortfarand­e tydligt.
FOTO: VOLVO NYDESIGNAD. Nya XC60 har fått helt ny design signerad Thomas Ingenlath, men släktskape­t med föregångar­en är fortfarand­e tydligt.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden