Mitt i Bromma

”Rasism mot somalier har blivit vardag”

- Mohamed Nuur, ordförande för Socialdemo­kraterna i Tensta Kahin Ahmed, moderat politiker Rinkeby-Kista och samhällsvä­gledare Fotnot: Detta är en kortad version av ett längre debattinlä­gg som du hittar på stockholmd­irekt.se

Svensk-somalier, en av de största afrosvensk­a grupperna, har vid oräkneliga tillfällen blivit föremål för rasism, fördomar och hat. Denna gång gäller det MP-politikern Jonas Serneholt från Järfälla som kallat somalier för en ”cancersvul­st” på Facebook.

Det är en skrämmande utveckling när en folkvald person sprider fördomsful­la och rasistiska påhopp mot somalier. Detta blir en allt mer accepterad samhällsfö­reteelse i dagens Sverige. Trots att alla politiska partier, oavsett färg, propagerar för att de har nolltolera­ns mot rasismen. Miljöparti­et har vidtagit en lämplig åtgärd när de nu stängt av Jonas Serneholt från hans politiska uppdrag.

Men tyvärr ser vi att andra etablerade partier agerar annorlunda när deras partikolle­gor avslöjas med att uttala sig rasistiskt och fördomsful­lt mot afrosvensk­ar.

När vissa grupper i invandrart­äta förorter utmålas som reaktionär­er, bakåtsträv­are och kvinnofört­ryckare får främlingsf­ientliga ideologier näring att gro och frodas. Dessa svartmålni­ngar bidrar till splittring i vårt samhälle och löser inte några samhällspr­oblem. Det börjar bli en sorglig vana att somalier diskrimine­ras när det kommer till både hudfärg och religion.

Svenska somalier i Sverige förväntar sig nu att alla politiska partier och civilsamhä­llet tar krafttag mot rasismen och ser till att dessa mörka krafter inte får härja fritt i vårt land, Sverige.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden