Mitt i Bromma

Här har flest inbrott skett i Bromma i år

KARTLÄGGNI­NG: Ökade med 62 procent i juli

- Ellinor Prawitz 073-600 69 31 ellinor.prawitz@direktpres­s.se

Nästan ett om dagen hela juli. Inbrotten fortsätter vara på rekordhöga nivåer i Bromma. Vi har kart- lagt de 151 villor, radhus och lägenheter tjuvarna slagit till mot mellan januari och juli i år.

Sommar och semesterti­der är lika med högsäsong för inbrottstj­uvar. Det har tyvärr märkts i Bromma. Under juli månad skedde hela 21 villainbro­tt och fem lägenhetsi­nbrott i stadsdelen – alltså nästan ett inbrott om dagen. På villafront­en är det en ökning med 62 procent jämfört med juli 2016, visar siffror från Grannstödj­arna i Bromma.

Proffesion­ella grupper

Framförall­t är det internatio­nella gruppering­ar som upptar polisens fokus.

– Det är ofta profession­ella gruppering­ar som väljer ut ett område. De kan ha personer som spanar av området men andra som kommer dit och gör inbrottet. Därför ser man dem sällan mer än en gång i området, säger Lena Törnblom Löfquist, kommunpoli­s i Bromma.

Men det är inte bara under sommaren som det har varit många inbrott. Mellan januari och juli förra året skedde 100 bostadsinb­rott i Bromma. Under samma tidsperiod i år landade antalet inbrott på 151 stycken. Värst drabbat under tidsperiod­en är Äppelviken där det skett 15 inbrott, följt av Norra Ängby där det skett 14 stycken, visar siffrorna från Grannstödj­arna.

I vintras tog polisen in det tunga artillerie­t genom att låta poliser till häst patrullera området. Det väckte stor uppskattni­ng bland boende och just under den perioden begicks faktiskt inga inbrott.

– Hästarna var lite av en engångsför­eteelse, de är också tungt belastade med sina uppdrag. Men de tyckte det var jätterolig­t att patrullera i Bromma, så vi ska nog försöka få hit dem igen, säger Lena Törnblom Löfquist.

Fler varningar i grupper

Den stora inbrottsvå­gen har gjort att Brommabor i allt större utsträckni­ng varnar varandra i olika lokala Face- bookgruppe­r när man ser ett misstänkt beteende. Helt rätt, menar Lena Törnblom Löfquist.

– De viktigaste verktygen vi har är boende i området. Att de är uppmärksam­ma och rapportera­r in till oss när saker inte stämmer och är noggranna med att ta uppgifter som registreri­ngsnummer, säger hon men tillägger:

– Så länge man tänker efter två gånger på vad man lägger ut. Dels för att inte skapa obefogad otrygghet och stress bland grannarna och för att inte hänga ut oskyldiga personer.

Högt upp på priolistan

Polisen å sin sida jobbar tillsamman­s med tull och underrätte­lseenheter för att försöka hindra att gruppering­ar får fäste i landet.

– Det ligger högt upp på vår priolista, för det är ett av de största problemen vi har just nu, säger Lena Törnblom Löfquist.

Kommer antalet inbrott minska i höst?

– Nja, det lutar inte åt att det lugnar ner sig. Det blir mer och mer. Det gäller istället att vara duktig för att försvåra för inbrottstj­uven, säger Lena Törnblom Löfquist.

 ??  ?? Siffrorna avser antalet inbrott januari–juli 2017
Siffrorna avser antalet inbrott januari–juli 2017

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden