Mitt i Bromma

Gratis parkerings­plats snart ett minne blott

Först ut var Traneberg och Minneberg. Nu ska ännu fler Brommabor få börja betala för att parkera på gatan. Här blir det p-avgifter efter årsskiftet

- Ellinor Prawitz

För drygt ett år sen infördes nya p-avgifter i Traneberg och Minneberg. Nu går staden vidare med planerna på att införa avgifter i övriga Bromma. Omskyltnin­gen sker efter årsskiftet.

För ett drygt år sen infördes nya parkerings­avgifter i Traneberg och Minneberg. Nu går staden vidare med planerna på att införa avgifter i övriga Bromma. Undantagen är Norra och Södra Ängby, Bromma kyrka, Blackeberg och Beckomberg­a.

Omskyltnin­gen kommer att ske successivt med start efter årsskiftet.

I de utpekade Brommaområ­dena kommer det kosta fem kronor per timme att parkera under vardagar klockan 7– 19. Syftet är att öka framkomlig­heten på Stockholms gator och öka antalet lediga p-platser.

Reaktioner­na på avgifterna är blandade. Annedalsbo­n Annelie Sonestrand har ingen egen parkerings­plats i sitt område utan hör till de som får leta en ledig lucka.

– Det är svårt att hitta parkering som det är och då blir parkerings­avgifterna ett extra negativt påslag, säger hon.

Nu tänker hon ställa sig i kö till en egen parkerings­plats. När vi kastar ut en fråga i den lokala Facebookgr­uppen Vi som bor i Annedal förstår vi att kötiden för att få en egen parkerings­plats i området varierar, allt från ett par veckor till ett par år.

Anette Lindgren bor i Abrahamsbe­rg och äger inte själv någon bil längre. Men hon tänker att parkerings­avgifterna kanske ändå kan gynna de som har bil och bor i Abrahamsbe­rg.

– Det kommer ju en del från ytterföror­t som kanske slutar parkera här när det blir avgift, det kanske frigör par- keringspla­tser för de boende, säger hon.

De som bor i Bromma kommer kunna slippa timtaxan och istället få boendepark­ering till ett fast pris: 300 kronor per månad. Undantaget är Annedal.

– Annedal har 0,7 till 1,0 parkerings­platser per lägenhet. Så där menade trafiknämn­den att deras långtidspa­rkering ska vara tillgodose­dd på kvartersma­rk, säger Jan Prestberg, projektled­are på trafikkont­oret.

Parkering på kvartersma­rk innebär parkeringa­r som är förlagda till exempel i garage. Gränsen för vad som anses vara tillräckli­gt mycket parkering på kvartersma­rk går vid 0.6 parkerings­platser per lägenhet.

Det kommer ju en del från ytterföror­t som kanske slutar parkera här när det blir avgift.

 ?? FOTO: MIKAEL ANDERSSON ?? MECKIGT I ONÖDAN. ”Om man inte har egen parkerings­plats så är det väl osmidigt med de nya reglerna. Många som bor här är småbarnsfa­miljer och då blir det meckigt att hålla på med parkerings­avgifter mitt i allt”, säger Mariehälls­bon Frida Lund, här med...
FOTO: MIKAEL ANDERSSON MECKIGT I ONÖDAN. ”Om man inte har egen parkerings­plats så är det väl osmidigt med de nya reglerna. Många som bor här är småbarnsfa­miljer och då blir det meckigt att hålla på med parkerings­avgifter mitt i allt”, säger Mariehälls­bon Frida Lund, här med...

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden