Mitt i Bromma

Kroppskame­ror ska minska hot och våld mot chaufförer

SL:s personal ska utrustas med kroppskame­ror. Målet är att öka säkerheten samt minska stöket – och få fast fler fuskåkare.

- Michael Toll

I somras testade SL och Arriva att låta 10 stycken bussförare på linje 179 ( Vällingby och Sollentuna) och linje 514 ( Spånga station och Häggvik) bära kroppskame­ror när de jobbade. Många av chaufförer­na hade blivit hotade och kamerorna var en del av SL:s trygghetss­atsning.

Nu ska projektet utvidgas.

– I somras startade vi en testpilot och när vi nu har en känsla av att det fungerar tänker vi skala upp satsningen, säger trafikland­stingsråde­t Kristoffer Tamsons (M).

Färre som tjuvåker

Under de tre månader testet med kroppskame­ror ägde rum minskade våldet, och hot om våld, mot de chaufförer som har burit kroppskame­rorna. Samtidigt har antalet fuskåkare också minskat.

– Det har varit en positiv sidoeffekt. Fusk- och tjuvåkare tycks dra sig för att åka om det finns en risk att de filmas, säger Kristoffer Tamsons.

Kring årsskiftet ska ett 40- tal nya kameror börja användas. Främst är det busschauff­örer, biljettkon­trollanter och ordningsva­kter som, om de själva vill, ska bära kroppskame­rorna när de arbetar.

”Extra utsatta”

– Hot och våld är bland de mest förekomman­de brotten i kollektivt­rafiken. Många roller är extra utsatta och det är inte okej. Vi hoppas nu att kamerorna ska bli ett effektivt verktyg som gör arbetssitu­ationen förbättras. Tryggare medarbetar­e ger tryggare kollektivt­rafik, säger Kristoffer Tamsons.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden