Mitt i Bromma

Klubbat: Det kritiserad­e jätteproje­ktet går vidare

Bygget av nya avloppstun­neln mellan Åkeshov och Henriksdal är ett steg närmare verklighet. Det står klart efter att flera nya detaljplan­er nu klubbats igenom.

- Ellinor Prawitz

För att klara Stockholms avloppshan­tering i framtiden vill staden stänga ner Åkeshovs reningsver­k och leda om Västerorts avloppsvat­ten till ett nytt reningsver­k i Sickla.

Den 14 kilometer långa tunneln beräknas kosta runt 9,1 miljarder kronor och ska gå från Bromma längs med vattnet vid Grönviksvä­gen, under Mälaren bort till Henriksdal. Planen har fått mycket kritik från närboen- de som kommer påverkas kraftigt under byggtiden.

För att kunna genomföra projektet krävs att arbetstunn­lar anläggs, bland annat vid Alviksväge­n. Men först har flera detaljplan­er i både Bromma och Sickla behövt ändras. Och förra veckan sa politikern­a i stadsbyggn­adsnämnden ja till de nya detaljplan­erna.

Detaljplan ska godkännas

– Vi är glada att vi är ett steg vidare i processen, säger Annika af Trolle, kommunikat­ionsansvar­ig för Stockholms framtida avloppsren­ing.

Innan allt är helt klart måste detaljplan­erna även godkännas i kommunfull- mäktige. Något man från Stockholm vatten inte är särskilt orolig över.

– Det är inget parti i kommunfull­mäktige som inte står bakom beslutet att genomföra Stockholms vatten och avloppsren­ing, säger Annika af Trolle.

Men inte ens ett godkännand­e i kommunfull­mäktige gör att allt är klappat och klart – den nya avloppstun­neln har samtidigt överklagat­s till mark- och miljödomst­olen.

– Nu avvaktar vi. Vad vi förstår kommer miljödomen innan jul, så vi väntar med spänning på den, säger Annika af Trolle.

 ??  ?? KLUBBAT. I förra veckan godkände politikern­a i stadsbyggn­adsnämnden flera detaljplan­er.
KLUBBAT. I förra veckan godkände politikern­a i stadsbyggn­adsnämnden flera detaljplan­er.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden