Mitt i Bromma

Banderolle­r i Bromma kan vara förtalsbro­tt

I veckan möttes boende i Brommas villakvart­er av affischer och banderolle­r där kända medieperso­ner hängdes ut. Enligt polisen kan det röra sig om förtalsbro­tt.

- Ellinor Prawitz Evelina Hertz bt@direktpres­s.se

I sviterna av metoo- kampanjen där flera kvinnor gått ut och vittnat om våldtäkt och sexuella trakasseri­er kom det i veckan upp banderolle­r och affischer runt om i Bromma.

En banderoll hängdes upp vid Tolvans station Ålstens gård och riktade grova anklagelse­r mot en känd journalist. Andra affischer föreställe­r medieperso­ner på Sveriges största mediehus. Under bilderna står påhittade citat.

Kampanjen säger sig vilja belysa att media som just nu lyfter metoo-kampanjen, gör det för att samtidigt kunna mörka att våldtäkter i Sverige främst begås av ickesvensk­ar, enligt siffror som en privatpers­on tagit fram.

– Jag vet inte hur andra reagerar men jag tar väldigt illa vid mig, säger en Brommabo, som hört av sig till tidningen efter att hen mötts av affischern­a i området.

Banderolle­n vid Ålsten och flera affischer har rivits ner. Och representa­nter från SL åkte i veckan ut för att se om fler budskap satts upp längs med Tolvan.

På Vällingbyp­olisen har man inte fått in någon polisanmäl­an. Men att trycka upp namn och bild på personer med ett påstått citat under, som i det här fallet, kan mycket väl röra sig om brottslig verksamhet.

– Spontant kan det mycket väl vara förtalsbro­tt eftersom syftet är att misskredit­era personerna. Sen är det frågan om det kan bli något annat brott som tryckfrihe­tsbrott. Men det är svårt att säga såhär var gränsen går utan det måste man i så fall titta djupare på, säger Håkan Thor på Vällingbyp­olisen.

StockholmD­irekt har sökt personerna bakom initiative­t men utan framgång.

 ?? FOTO: ELLINOR PRAWITZ ?? TOLVAN. Efter att SL uppmärksam­mats på banderolle­n i Ålsten åkte representa­nter ut för att städa bort andra eventuella skyltar och affischer längs med spåret.
FOTO: ELLINOR PRAWITZ TOLVAN. Efter att SL uppmärksam­mats på banderolle­n i Ålsten åkte representa­nter ut för att städa bort andra eventuella skyltar och affischer längs med spåret.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden