Mitt i Bromma

Hyrlärare kostar allt mer

Kostnaden har nästa fördubblat­s, samtidigt som kvaliteten på hyrvikarie­r sjunker.

- Elina Lundberg Evelina Hertz

På tre år har kostnadern­a för hyrlärare nästan fördubblat­s för stadens grund- och gymnasiesk­olor. Förra året gick närmare 100 miljoner till bemannings­bolagen, jämfört med 2013 då kostnaden landade på 54 miljoner. Och notan ser ut att bli ännu saftigare i år.

När staden frågade 19 av sina grundskolo­r svarade åtta av tio skolor att de hyr in personal. I princip alla har svårt att få tag i vikarier.

Backlurask­olan i Hässelby villastad är en av skolorna som använder sig av bemannings­bolag.

– Tyvärr är min erfarenhet att det sällan kommer någon som är utbildad och kan bedriva undervisni­ng. Det ska- pas ofta oreda eftersom vikarierna inte känner till barnens behov. Men självklart finns det undantag med vikarier som fungerar, säger skolans rektor Marita Hansson, som också är ett av ombuden i Stockholm för Lärarförbu­ndet Skolledare.

Oftast får fritidsper­sonalen gå in och leda undervisni­ngen och vikarien utifrån får ta fritidsled­arens roll, enligt Marita Hansson.

Svårt att hitta utbildade

I snitt saknar stadens skolor runt 400 pedagoger som är sjuka varje dag, enligt utbildning­sförvaltni­ngen. Att få in utbildade lärare som vikarier är i princip omöjligt, enligt förvaltnin­gen och rektorer.

Förutom att vikariejak­ten är tidsödande är det också dyrare för skolorna att tvingas hyra in personal. På Backlurask­olan löser de kortare perioder på två- tre dagar med att personal på plats får rycka in för varandra.

– Rent krasst handlar det om budget. När vi hyr in från bemannings­företag kostar en vikarielön under en vecka lika mycket som en hel månadslön för en ordinarie lärare. Annars skulle vi kunna ta in en vikarie från första sjukdagen, säger Marita Hansson.

Lägre nivå

Att kostnaden för inhyrning drar iväg beror också på att bemannings­företagen har höjt sina priser de senaste åren. Samtidigt har vikarierna­s utbildning­snivå sjunkit, anser Joakim Gode, rektor på Eiraskolan på Kungsholme­n, som tycker att bemannings­bolagen får allt svårare att leverera.

– Kompetense­n blir lägre i takt med att utbildad personal får fast jobb. De vikarier som finns kan välja och vraka idag. Det är ingen som vill ha några 100 80 60 40 20 Så här mycket har vikarier från bemannings­bolag kostat stadens grund- och gymnasiesk­olor: få timmar. De tar bara heldagsjob­b, säger Joakim Gode.

Bilden delas av Lärarnas riksförbun­ds distriktso­rdförande Ragnar Sjölander, som varnar för att skolan kan hamna i samma läge som vården och tvingas hyra in dyr staffettpe­rsonal av privata bolag. Facket anser att det skulle bli billigare att ha en egen vikarieför­medling där staden också kan kvalitetss­äkra personalen.

– I dag måste man förlita sig på de uthyrande företagens bedömning av kvaliteten och där finns en hel del övrigt att önska. Jag vill ha vikarier som kan hugga in och köra och som inte lämnar en stor hög med papper eller filer i nätverket till den sjuka läraren, säger Ragnar Sjölander.

74,7 2017

”Det skapas ofta oreda eftersom vikarierna inte känner till barnens behov”, säger Marita Hansson, rektor på Backlurask­olan.

 ?? FOTO: MIKAEL ANDERSSON ?? Backlurask­olan . miljoner 54,1 2013 58,2 2014 2015 97,5 2016 50,3 tom 11 augusti
FOTO: MIKAEL ANDERSSON Backlurask­olan . miljoner 54,1 2013 58,2 2014 2015 97,5 2016 50,3 tom 11 augusti
 ??  ?? OREDA.
OREDA.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden