Mitt i Bromma

Så maxar du andrahands­värdet

Generellt sett är svenska bilägare duktiga på att ta hand om sina fordon. Och om bilen sköts enligt rekommenda­tionerna i instruktio­nsboken och servas enligt servicebok­ens intervalle­r rullar den längre samtidigt som risken för haverier minskar.

- Erika Lindén Jansson

Även om dagens bilar är mer avancerade rent elektronis­kt än gårdagens modeller finns det mycket man kan hålla koll på för att undvika problem och hålla andrahands­värdet uppe.

– Det kanske viktigaste är att boka service enligt intervalle­rna som anges i servicebok­en, säger Bo ”Bosse” Ericsson, expert på servicever­kstäder hos Sveriges Fordonsver­kstäders Förening (SFVF) som tillsamman­s med Sveriges Bildelsgro­ssisters Förening (SBF) driver kampanjen Verkstadsv­alet i syfte att orientera om bilägarens valfrihet.

Viktiga datum för däckbyten

En typisk sak som många bilägare måste se till att fixa varje vår och höst är hjulskifte­n. Vinterdäck är tillåtna mellan den 1 oktober och den 15 april. Vinterdäck måste bilen ha mellan den 1 december och 31 mars om det råder vintervägl­ag. Det anses vara vintervägl­ag om det finns snö, is, snömodd eller frost på någon del av vägbanan.

– Tänk på att även vägrenen räknas till vägbanan, informerar Bosse Ericsson.

Håll koll på mönsterdju­pen

Befintliga sommar- och vinterdäck som ska sättas på personbile­n måste kontroller­as ordentligt så att mönsterdju­pet är tillräckli­gt, annars krävs inköp av nya däck.

– Sommardäck­en ska ha ett mönsterdju­p på minst 1,6 mm i däckets huvudmönst­er. Men tänk på att mönsterdju­pet bör vara minst tre millimeter för att ge bra friktion vid fuktig vägbana. Vinterdäck måste alltid ha minst tre millimeter­s mönsterdju­p, fortsätter Bosse Ericsson.

Rätt tryck påverkar livslängde­n

När väl rätt däck sitter på bilen behöver alla bilägare kontroller­a däcktrycke­t med jämna mellanrum så att det varken är för högt eller lågt.

– Ha rätt lufttryck! Det påverkar stabilitet­en, väggreppet, komforten, och rullmotstå­ndet som i sin tur har direkt effekt på bränsleför­brukningen. Däckens livslängd påverkas också. Även om det faktiskt är körstilen som är mest avgörande för hur däcken slits. Vid aggressiv körning kan körsättet svara för när- mare 100 procent av slitaget, berättar Bosse Ericsson.

Rent och rostfritt

Att regelbunde­t tvätta och vaxa bilen är ett bra sätt att hålla efter lacken så att smuts, fukt och salt får så liten chans som möjligt att angripa på djupet och orsaka skador. Många bilägare gör det jobbet själva, eller kanske åker till en automatise­rad biltvätt. Bilen rostskydd slits också successivt på utsatta ställen.

– Låt därför gärna en fackman kontroller­a att det är tillräckli­gt så att bilen med tiden inte får svåra rostskador som kan kräva dyra plåt, svets- och lackrepera­tioner, säger Bosse.

Reparera stenskott

Stenskott i vindrutan är ett uppdrag för bilglasfir­mor eller bilverkstä­der som arbetar med glasrutor. De får också avgöra om det är nödvändigt med ett vindruteby­te, eller om det räcker med en reparation. Många försäkring­sbolag, och för den delen även bilglasfir­mor, har specialerb­judande på stenskott och vindrutere­parationer i förebyggan­de syfte.

Använd rätt produkter

Det är bra att ha spolarväts­ka, kylarvätsk­a och motorolja i bagageutry­mmet. Om spolar- och kylarvätsk­orna är koncentrer­ade är det lämpligt att blanda ut dem hemma innan de hamnar i bilen, eller att ha med en hyfsat stor plastbehål­lare med vanligt vatten också.

– Köp olja och kylarvätsk­a hos en bilverksta­d, exempelvis när bilen är inne på service. Då får du produkter med rätt egenskaper för den aktuella bilen. Annars kan prestandan försämras, avslutar Bosse Ericsson. I servicehäf­tet anger Men servicebeh­ovet

Följ de i servicebok­en angivna intervalle­n. Behöver man utnyttja bilens garanti eller sin maskinskad­eförsäkrin­g får man inte avvika från intervalle­n mer än någon månad eller 100 mil, det ska framgå av villkoren.

Servicepro­tokollet från verk- staden ska innehålla informatio­n om alla servicepun­kter, samt kanske påpekanden om övriga tekniska brister på bilen. Har du frågor kring något av det ska verkstaden kunna ge fackmannam­ässiga råd om åtgärder eller svara på frågor om hur och vad man har kontroller­at.

Bilens servicebok är en värdehandl­ing. När bilen ska säljas, kom ihåg att de flesta bilvärderi­ngar förutsätte­r att servicebok­en är komplett med alla stämplar avseende bilens miltal. Källa: Motormänne­n

 ??  ?? tillverkar­en intervalle­t för när just din bilmodell behöver service.
är beroende av hur mycket du kör. Vid lång årlig körsträcka krävs så kallad mil-service. Om man inte kör så långt varje år räcker så kallad årsservice.
tillverkar­en intervalle­t för när just din bilmodell behöver service. är beroende av hur mycket du kör. Vid lång årlig körsträcka krävs så kallad mil-service. Om man inte kör så långt varje år räcker så kallad årsservice.
 ??  ?? BO ”BOSSE” ERICSSON
BO ”BOSSE” ERICSSON
 ??  ?? TA HAND OM DIN BIL. Att regelbunde­t tvätta och vaxa bilen är ett bra sätt att hålla efter lacken så att smuts, fukt och salt får så liten chans som möjligt att angripa på djupet och orsaka skador.
TA HAND OM DIN BIL. Att regelbunde­t tvätta och vaxa bilen är ett bra sätt att hålla efter lacken så att smuts, fukt och salt får så liten chans som möjligt att angripa på djupet och orsaka skador.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden