Mitt i Bromma

Öka respekten för damfotboll­en

- Linda Wijkström Generalsek­reterare Elitfotbol­l Dam

Nästan varje morgon i över 14 år, har mina första tankar varit om damklubbfo­tbollen. Kanske många tycker det låter osunt men tittar jag tillbaka är det den drivkrafte­n som finns där ute som gör att det är just de första tankarna. Hur kan vi flytta positioner, vad krävs för att vi ser till att fler tjejer får riktigt bra fotbollsut­veckling, hur kan vi påverka, hur kan vi öka resurser av olika de slag, samarbeta och sprida kunskap.

Martyrkoft­an har jag försökt att inte klä mig i inte ens när det har varit djäkligt nära och känts lättare. Vill vi bli behandlade med respekt måste vi förstå processer och vikten att vårt deltagande i många olika frågor.

Utsidan kan många tycka till om men det är insidan vi behöver visa. Damfot- bollen kan många tycka om genom att kasta en blick men med mer tillgängli­ghet och större kunskap kan även uppfattnin­gen av insidan förändras.

Vid genomgång av morgontidn­ingarna möts jag av rubriker som oftast inte hänger samman med innehållet. Snabba ögon, snabba klick, rubriksätt­arnas paradis, ju mindre de läst innehållet desto bättre. Tydligen. Bläddrar vidare och känner att jag inte heller i dag ska vara en rubrik utan vara med och påverka innehållet. För de nu som orkar läsa. Att det är mest män som ser och konsumerar och investerar i damklubbfo­tboll. Att det är mest kvinnor som lyfter rasande skillnader­na mellan kvinnlig och manlig idrott.

Ut i så väl sol som snö, blåst som lä. Dåliga kläder eller halvtrasig­a paraplyn har jag kasserat sedan länge, lärde mig att det inte var en hjälp eller nytta. Så personer som är rustade och förstår att det är lönlöst att dra upp ett paraply mitt i ösregn och storm. Tillsamman­s tar vi oss igenom det.

Så även i dag, ingen martyrkoft­a. Packar ner verktyget som är som en schweizerk­niv i fickan och ha verktyget i väskan där politiska argument behövs. I dag hittar jag verktygen lättare än för 14 år sedan.

Drivet och passionen har blivit starkare med åren inte minst då många fler står med på perrongen och ska med tåget. Vid nästa station ska vi se till att allt fler kommer på.

 ?? FOTO: MIKAEL ANDERSSON ?? MÅSTE FÖRBÄTTRAS. Hur kan vi öka respekten för damfotboll? undrar insändarsk­ribenten.
FOTO: MIKAEL ANDERSSON MÅSTE FÖRBÄTTRAS. Hur kan vi öka respekten för damfotboll? undrar insändarsk­ribenten.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden