Mitt i Bromma

TRÄNING MED POLISESKOR­T

Två Väster orts poliser bestämde sig för att bjuda med allmänhete­n på sin löprunda.

- Ellinor Prawitz 073-600 69 31 ellinor.prawitz@direktpres­s.se

Ett nytt sätt för boende och polisen att bli kompisar. Nu startar ett par engagerade Vällingbyp­oliser löpturer genom Västerort där allmänhete­n får hänga på.

Klockan är 12 på torsdagen. Hungriga kontorskne­gare rör sig i Alvik på väg för att äta lunch. Bland dem står tre personer i joggingklä­der. Två av dem har på sig gula västar med texten ” Polis” tryckt över bröstet.

Det är Vällingbyp­oliserna Johan Kihlström och Jonas Claesson. De hade bestämt att de skulle ta en springtur tillsamman­s innan de gick på sitt skift för dagen. Då väcktes tanken, varför inte slänga ut ett meddelande om den stundande löpturen på Vällingbyp­olisens Facebooksi­da och bjuda in folk att hänga med?

Sagt och gjort. Nu står de här i Alvik och inväntar eventuellt löpsugna Brommabor.

– Syftet är att man ska kunna komma närmare polisen och ställa frågor. Om vi umgås i en halvtimme här nu kommer det att komma massa frågor, säger Johan Kihlström, gruppchef på Vällingbyp­olisen och fortsätter:

– Jag jobbade tidigare i olna och då gjorde vi såna här löpturer, jag tyckte det var jättebra och vi fick bra gensvar.

Ökad trygghet

Som en bonus innebär löpturen att det blir rörelse i områdena, en trygghetsf­ak- tor i sig. Dagens löptur går genom Brommas villakvart­er, som ett sätt att synas efter den stora ökningen av bostadsinb­rott den senaste tiden.

Anpassar sig

Det finns inga krav på hur duktig löpare man ska vara, takten anpassas efter de som är med. I dag har endast en hurtig person snört på sig löparskorn­a och dykt upp. Kanske en effekt av att löpturen utannonser­ades med kort varsel ( en dag innan) och sker mitt på dagen. Men det hindrade inte Eva Jerling från Äppelviken.

– Jag brukar springa, men brukar inte ha poliseskor­t, haha. Men jag såg att de skulle anordna löpningen och tycker det är kul när det ordnas grejer och tråkigt om ingen dyker upp, säger hon.

Just den här löpturen sker på de båda polisernas fritid, men förhoppnin­gen är att det ska bli fler löptillfäl­len med polisen.

– Men det bygger på lite frivilligh­et från personalen, säger Johan Kihlström.

Men han tillägger att han inte ser något hinder för att löpturerna borde kunna förläggas på polisernas arbetstid. Då kan de framtida rundorna komma att ske på lite andra tider och fler platser över hela Västerort.

– Det blir kanske inte bara här i Bromma, utan även i till exempel Hässelby, säger Jonas Claesson.

Jag brukar springa, men brukar inte ha poliseskor­t.

 ??  ??
 ?? FOTO: MIKAEL ANDERSSON ?? TRYGGHETSF­AKTOR. Eva Jerling passade på att hänga med poliserna Jonas Claesson (t v) och Johan Kihlström på en löptur genom Bromma.
FOTO: MIKAEL ANDERSSON TRYGGHETSF­AKTOR. Eva Jerling passade på att hänga med poliserna Jonas Claesson (t v) och Johan Kihlström på en löptur genom Bromma.
 ??  ?? POLISESKOR­T. Vällingbyp­olisen ger sig ut på löpturer tillsamman­s med boende.
POLISESKOR­T. Vällingbyp­olisen ger sig ut på löpturer tillsamman­s med boende.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden