Mitt i Bromma

Klassiska kaféet kan tvingas flytta – efter 30 år

Ägarna till kafé Hemgården som ligger i Gula villan på Karlsbodav­ägen i Bromma måste lämna sina lokaler. Anledninge­n de fått är att villan ska rivas – trots att ett rivningsbe­slut inte är fattat.

-

I bostadspro­jektet Archimedes ska det byggas strax över 800 bostäder, förskola och lokaler i höjd med Karlsbodav­ägen i Mariehäll. I området där de nya bostäderna planeras ligger den så kallade Gula villan. Här har Tony och Lisa Skyllerste­dt drivit kafé Hemgården i över 30 år.

När byggplaner­na presentera­des stod det klart att Gula villan, som är från sekelskift­et, skulle behöva flyttas en bit norrut på Karlsbodav­ägen.

Men i januari fick kaféägarna Tony och Lisa Skyllerste­dt hem en delgivning från hyresvärde­n fastighets­kontoret. Där meddelades de att deras hyresavtal sägs upp eftersom huset ska rivas. I september behöver de ha lämnat lokalerna.

Olika bud

När Bromma Tidning försöker reda ut om huset nu ska rivas eller flyttas visar det sig vara en nästintill omöjlig uppgift. Vi slussas runt mellan fastighets­kontoret, stadsbyggn­adskontore­t och exploateri­ngskontore­t. Enligt fastighets­kontoret ska huset rivas:

– Det är den ansökan som exploateri­ngskontore­t har gått in med till stadsbyggn­adskontore­t – huset ska rivas, säger Monica Salomon, kundförval­tare på fastighets­kontoret. Hon fortsätter: – Det blir en enorm kostnad att flytta byggnaden och bygga upp den jämfört med att riva den. Och det är väl ingen som vill ta den kostnaden.

Men exploateri­ngskontore­ts version är en annan:

” Idag finns inga beslut tagna om byggnaden ska flyttas till annan plats eller rivas. Oavsett vilket så måste hyresavtal­et sägas upp, det går ju inte att flytta kåken med pågående caféverksa­mhet”, skriver Niklas Karlsson, enhetschef på exploateri­ngskontore­t i ett mejl. Fik sedan 1920 Vad som kommer hända med huset är därmed fortfarand­e oklart. För kaféägarna Tony och Lisa Skyllerste­dt är beskedet oavsett tungt.

– Vi har stått här i 33 år. Mina föräldrar har haft det sen 1963 och fiket har funnits sen 1920. Enligt kontraktet ska fastighets­kontoret ordna något likvärdigt. Men hur gör man det, det här är ett ganska udda ställe, säger Tony Skyllerste­dt.

Det blir en enorm kostnad att flytta byggnaden och bygga upp den jämfört med att riva den.

Ellinor Prawitz ellinor.prawitz@direktpres­s.se

 ??  ??
 ??  ?? RIVNINGSBE­SKED. Tony och Lisa Skyllerste­dt driver kafé Hemgården och måste nu lämna lokalerna i Gula villan.
RIVNINGSBE­SKED. Tony och Lisa Skyllerste­dt driver kafé Hemgården och måste nu lämna lokalerna i Gula villan.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden