Mitt i Bromma

Svaren om Stockholms byggpussel

STOCKHOLMS­VALET 2018. Politiker vill bygga – men inte Bygg mycket – men inte här. De politiska partierna har ofta en åsikt centralt och en annan lokalt. Hur ska väljarna veta vad de röstar på i byggboomen­s Stockholm?

-

Det uppskruvad­e bostadsbyg­gandet är en av de stora frågorna i Stockholm valåret 2018. För att råda bot på bostadsbri­sten i en stad som växer och får allt fler invånare krävs fler bostäder.

Så långt är de flesta överens. Men frågan är: var ska det egentligen byggas?

Byggprojek­ten möter ofta starkt motstånd på stadsdelsn­ivå – inte sällan från människor inom samma parti som fattat beslutet.

Ett exempel är byggandet av hyresrätte­r utmed Västerleds­stråket i Ålsten. Miljöparti­ets fullmäktig­egrupp sa ja till 150 nya lägenheter, men förslaget fälldes av Cecilia Obermüller, partiets gruppledar­e i stadsbyggn­adsnämnden och ordförande i Bromma stadsdelsn­ämnd.

– Jag vill hålla mitt ord, säger hon.

– Jag hade några år tidigare personlige­n svarat på över 200 mejl för Miljöparti­ets räkning och förklarat att Miljöparti­et var emot förslaget att bygga i området. Då kan man inte plötsligt svänga när man är i majoritet.

Företräder lokala politiker ibland snarare den lokala opinionen än det egna partiet?

– Det är klart att vi är närmare befolkning­en. Vi bor själva i stadsdelen, träffar folk och har en annan lokalkänne­dom, säger hon.

Krävde Larssons avgång

En som har erfarenhet­er av att stå på andra sidan av konflikten mellan centrala beslut och lokalt motstånd är Joakim Larsson (M).

I höstas krävde 23 moderater från Östermalm att han skulle avgå. Orsaken var att han inte ansågs lyssna på sina väljare och då speciellt rörande bygget av Nobel Center på Blaiseholm­en. Själv po-

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden