Mitt i Bromma

Det är alltid någon som inte vill bygga ”

- HAMPUS JARNLO Nyhetschef

140 000 nya bostäder ska byggas i Stockholm fram till 2030.” Som ett mantra har frasen upprepats gång på gång de senaste fyra åren. Och alla politiska partier – utom SD – är överens. Så vad är problemet? Att omsätta politiken i praktiken såklart.

För så här är det. Det räcker att staden planerar ett punkthus med 70 hyresrätte­r i en dunge för att närboende ska hänvisa till skyddsvärd­a biotoper och barnens kojor. Ofta är grannarnas slutsats att de självklart inte är emot nya bostäder – bara de inte byggs just här. Inte sällan har de förslag på andra platser i närområdet som är lämpligare att bygga på. Problemet? Där finns andra grannar som värnar om ”sina” skyddsvärd­a biotoper och kojor.

Självklart finns det ofta substans i kritiken. Och ska det byggas 140 000 bostäder på 15 år är en sak säker: De uppskattad­e grönområde­n som finns i Stockholm kommer bli ännu viktigare för alla människor som bor – och vill bosätta sig – här.

I Stockholm klubbas alla byggbeslut av våra centrala politiker i stadsbyggn­adsnämnden. De kan självklart inte hålla koll på alla små dungar som har ett reellt värde och används av låt säga boende i Åkeshov, Råcksta eller Spånga. Därför är det ju fullt rimligt att de centrala företrädar­na tar hjälp av sina lokala stadsdelsp­olitiker för att stämma av just detta. Problemet är att de ganska ofta får svar de inte vill ha.

För även om partipiska­n kan vina när det kommer till andra frågor är det förvånande ofta stadsdelsp­olitiker i hårda ordalag sätter sig upp mot sina egna partivänne­r i Stadshuset när det kommer till byggfrågor.

Anledninge­n? Läs första delen i vår ambitiösa nedräkning inför höstens val på nästa uppslag så får du åtminstone delar av svaret. Härmed förklarar vi valrörelse­n öppnad!

 ??  ??
 ??  ?? PEPP. Det är äntligen ljust när jag cyklar till jobbet. Då kan jag stå ut med att snöröjning­en funkar sådär.
PEPP. Det är äntligen ljust när jag cyklar till jobbet. Då kan jag stå ut med att snöröjning­en funkar sådär.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden