Mitt i Bromma

Mobilförbu­d kan ge sena bussar

Den nya lagen mot rattsurfni­ng försvårar för bussförare. Nu får de svårare att kommunicer­a med varandra under körningarn­a. – Det kan innebära förseninga­r, säger Alan, bussförare.

- Jonas Månsson

Sedan den första februari är det förbjudet att hålla i och använda mobiltelef­on och annan kommunikat­ionsutrust­ning i samband med att ett fordon körs, så kallad rattsurfni­ng.

Efter kritik gjorde reger- ingen förra vecken undantag i den nya lagen. Bland annat gäller den inte för utryckning­sfordon i tjänst. Däremot påverkas busschauff­örer.

Effekterna av lagen har inneburit vissa kommunikat­ionsproble­m för bussförare på Ekerö. De får nämligen inte plocka upp den mikrofon som förarna har radiokonta­kt via.

– När det gäller kommunikat­ion måste vi stanna och vänta innan vi kan prata. Det kan påverka massor av möten, säger Alan, en av Arrivas bussförare på Mälaröarna, som i övrigt vill vara anonym.

En situation som påverkas är när bussar ska vänta in varandra för passagerar­nas byten.

– Tidiga morgnar har vi inväntning­ar och överlämnin­gar till blåbussara­na till och från Bromma framför allt. På morgnarna är det tre bussar som väntar på blåbussarn­a. Då måste vi veta om bussen har passerat. Det kan komma att bli följdförse­ningar på grund av det så klart, säger Alan.

Arriva hoppas kunna få till en lösning.

– Det har inte tagits hän- syn till branschsyn­punkter. Som det är nu finns inte något undantag. Förarna måste stanna vid sidan och ta kommunikat­ionsradion, säger Christer Ekelund, kommunikat­ionschef på Arriva.

Diskussion­er förs nu mellan Transports­tyrelsen och förbundet Sveriges bussföreta­g.

– Vi måste naturligtv­is snabbt lösa det här. Det finns förslag på lösningar, men vi har över 900 bussar och det som måste fram är någon form av handsfree-utrusning, säger Christer Ekelund.

 ?? FOTO: JONAS MÅNSSON ?? SVÅRT. Bussförare har fått det svårare att kommunicer­a på grund av en ny lag.
FOTO: JONAS MÅNSSON SVÅRT. Bussförare har fått det svårare att kommunicer­a på grund av en ny lag.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden