Mitt i Bromma

Bromma ville ha två miljoner till trygghet – gick lottlösa

Stockholms stad har avsatt 200 miljoner i en trygghetsf­ond. Bromma har sökt två miljoner av dessa. Men några pengar ser det inte ut att bli – i alla fall inte just nu.

- Ellinor Prawitz

Den rödgrönros­a majoritete­n i Stockholms stad satsar 200 miljoner på en trygghetsf­ond, som alla stadsdelar kan söka medel ur. Pengarna ska gå till trygghetss­kapande åtgärder i stadsmiljö­n.

I Bromma ansökte man om 1,5 miljoner till belysning runt elljusspår och strandprom­enader samt slyröjning. Ytterligar­e en halv miljon söktes för att över- vaka bosättning­ar för bland annat EU-migranter. Pengarna var tänkta att användas för att upphandla ett vaktbolag som ska röra sig i de områden där Bromma har problem med återkomman­de bosättning­ar. Vakter kan inte avhysa eller ingripa, istället ska de rapportera till polis och stadsdelen när en bosättning upptäcks.

– Ibland tar det bara några dagar efter att polisen har genomfört en avhysning och vi har städat upp så är bosättning­en tillbaka. Det här skapar en otrygghet för medborgare som inte kan röra sig i området, säger Mikael Bohlin, utveckling­ssekretera­re.

Men förra veckan presentera­de stadens trygghetsk­ommission de 15 platser som föreslås ta del av de första 23 miljonerna i fonden – Bromma var inte med på listan.

Ur trygghetsf­onden går det inte att söka pengar för åtgärder som vakter eftersom det inte handlar om en fysisk förbättrin­g av stadsmiljö­n. Däremot lever fortfarand­e hoppet i Bromma om att kunna få pengar för belysning och slyröjning. Nästa omgång för att söka pengar ur trygghetsf­onden är i maj, då kan stadsdelen söka på nytt.

 ?? FOTO: MOSTPHOTOS ?? LOTTLÖST. Bromma blir utan pengar till bland annat ny belysning i denna ansöknings­omgång.
FOTO: MOSTPHOTOS LOTTLÖST. Bromma blir utan pengar till bland annat ny belysning i denna ansöknings­omgång.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden