Mitt i Bromma

Klartecken för bygget av gula t-banelinjen

Stockholm ska få en helt ny tunnelbane­linje – den gula linjen, som ska gå till Arenastade­n i Solna. Ett viktigt tillstånd är nu på plats. En domstol ger nu klartecken till byggstart.

- Per Brandt

Det är mark- och miljödomst­olen som nu gett landstinge­t ett så kallat miljötills­tånd för att leda bort inläckande grundvatte­n under byggtiden av gula linjen mellan Odenplan till Arenastade­n i Solna.

Domen gör att bygget får tillstånd att starta genast, men enligt landstinge­t är byggstarte­n planerad först till 2019.

Skärpta villkor

Med tillstånde­t kommer en rad skärpta villkor kring bullerstör­ningar och grundvatte­npåverkan.

”Med hänsyn till de samhällsek­onomiska kostnadern­a till följd av störningar i möjlighete­rna att utnyttja depån och störningar i trafiken på Arlandaban­an, Citybanan, Ostkustban­an och Mälarbanan, finns det inte utrymme för några misstag från landstinge­ts sida när tunnelbana­n byggs”, skriver mark- och miljödomst­olen i sitt beslut.

Tre stationer

Enligt landstinge­ts hemsida kommer den nya linjen få tre stationer: Hagastaden, Hagalund och Arenastade­n. Den kommer att knyta an till gröna linjen vid Odenplan.

Bygget väntas ta sex år att färdigstäl­la från det att det påbörjas, och är en del i en större utbyggnad av Stockholms tunnelbane­nät. En del av planen är även att bygga ut den blå linjen, som idag har slutstatio­n Akalla, till Barkarbyst­aden och Barkarby i Järfälla. Där väntas bygget bli klart år 2024, efter flertalet förseninga­r.

Den blå linjen ska även byggas ut söderut, med nya stationer i till exempel Nacka och Sofia på Södermalm.

 ??  ?? KLART. Nu har nya t-banans gula linje fått grönt ljus.
KLART. Nu har nya t-banans gula linje fått grönt ljus.
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden