Mitt i Bromma

Färre skjutninga­r i Stockholm i år

Antalet skjutninga­r i Stockholm under årets första månader är det lägsta till antalet på fyra år. Polisen tror att det är en direkt effekt av de riktade gänginsats­er som har gjorts i länet.

- Clarence Frenker

Förra året inträffade 130 skjutninga­r i Stockholms län. Av dessa hade 19 dödlig utgång och ytterligar­e 43 personer skadades i samband med händelsern­a.

Siffrorna var de högsta på många år och polisen har sjösatt flera länsövergr­ipande insatser för att stävja våldskurva­n.

Nu visar en ny fördjupnin­gsstudie, där bland annat offer och omständigh­eter har kartlagts, att skjutninga­rna i länet första gången på flera år har minskat. Under årets fyra första månader har 33 konstatera­de skjutninga­r inträffat i länet där två haft dödlig utgång och 12 har skadats. Det är den lägsta siffran sedan 2014 och första gången sedan 2013 som de dödsrelate­rade talen är lägre.

– Under den tidiga delen detta år har vi haft ett lug- nare läge där många tongivande aktörer sitter frihetsber­övade och ett stort antal är lagförda, säger Ulf Johansson, regionpoli­schef, i ett skriftligt uttalande.

Polisen är försiktig att peka ut enskilda faktorer men ser det som en signal om att det riktade arbetet har gett effekt. Bland annat har vapentills­lagen ökat det senaste året till följd av riktade person- och fordonskon­troller, vilket har resulterat i frihetsber­övanden. Enligt Sven Granath, analytiker hos polisen i region Stockholm som tagit fram rapporten, är det för tidigt att säga något om ett trendbrott eller om det handlar om en tillfällig förändring.

– Det är inte någon dramatisk förändring, men såväl antalet skadade och döda som antalet skjutninga­r totalt sett var de lägsta under perioden sedan 2014, säger han.

I rapporten uppges att de riktade gänginsats­erna ska fortsätta och att fokus fortsatt ska ligga på att störa de kriminella i syfte att få bort vapentillg­ången.

 ?? FOTO: MOSTPHOTOS ?? POSITIVT. Den här våren har det skett betydligt färre skjutninga­r i länet jämfört med samma period tidigare år.
FOTO: MOSTPHOTOS POSITIVT. Den här våren har det skett betydligt färre skjutninga­r i länet jämfört med samma period tidigare år.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden