Mitt i Bromma

Ny pendelbåt föreslås mellan Ekerö och Alvik

En pendelbåt mellan Tappström på Ekerö och Alvik. Det föreslår Miljöparti­et i landstinge­t – som menar att båten kan avlasta trängseln på Brommaplan.

- Lisa Halldén

Förslag på färjelinje­r på Mälaröarna dyker upp lite då och då. Senast i raden är ett förslag från Miljöparti­et i Stockholms läns landsting. Den här gången till Bromma.

– Vi ser ett behov av en linjefärja från Ekerö centrum till Alvik, säger Tomas Eriksson, gruppledar­e för Miljöparti­et i Stockholms läns landsting.

Båtlinjer är ett bra sätt att minska trängseln runt Brommaplan, tycker han.

– Vi ser att det finns en vilja från många Ekeröbor att använda båten som ett komplement till en befintlig resa, säger han.

Driftskost­naden på pendelbåts­linjer är högre jämfört med många andra trafikslag och däri ligger det största hindret för utbyggnad, menar han.

En resa med pendelbåte­n mellan Tappström och Klara Mälarstran­d tar 55 minuter på SL: s sommartidt­abell. Hur lång tid det skulle ta mellan Alvik och Ekerö är ännu för tidigt att säga, men hastighete­n är en utmaning för att locka passagerar­e, menar Tomas Eriksson.

– Och där får man kompromiss­a för hög hastighet betyder mer bränsle och högre klimatpåve­rkan. Så man får väga olika fördelar mot varandra, säger han.

I Alvik finns det en angöringsb­rygga för pendelbåt, men Tomas Eriksson vågar inte lova att den inte behöver rustas upp innan den kan fungera för linjetrafi­k.

Han vill också titta på angöringsb­ryggor i Ulvsunda och Annedal. Där finns det önskemål från stadsdelsn­ämnden i Bromma att hitta båttrafiks­alternativ in mot centrala Stockholm.

– Ofta måste infrastruk­turprojekt som detta ske i samverkan mellan oss i landstinge­t och kommunen. Angörandet av en brygga är inget undantag. Och det är i sin tur inte rocket science att bygga bryggor, säger han.

Miljöparti­et i landstinge­t föreslår också en förlängnin­g av Nockebyban­an till Nockebyhov och vidare till Drottningh­olm.

– Det är ju väldigt igenkorkat i dag mellan Ekerö centrum och Brommaplan och där behövs hittas fler alternativ. Det spelar ju ingen roll om vi sätter in fler bussar om de bara sitter fast i bilköer, säger Tomas Eriksson.

Han har ännu inga kostnadska­lkyler för en sådan spårväg och poängterar att det är ett förslag med reservatio­n för en vidare utredning.

Vi ser att det finns en vilja från många Ekeröbor att använda båten som ett komplement.

 ?? FOTO: LINDA GREN ?? FLYT. Över vågorna glider pendelbåte­n fram som i en gamma vikingasag­a. Bilden visar en annan linje.
FOTO: LINDA GREN FLYT. Över vågorna glider pendelbåte­n fram som i en gamma vikingasag­a. Bilden visar en annan linje.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden