Mitt i Bromma

Polisen hårdsatsar på att införa drönare

Polisen bedriver en stor satsning på att införa drönare i sin verksamhet i Sverige. I Stockholm används de sedan en tid regelbunde­t vid stora evenemang, räddningsi­nsatser och spaningsup­pdrag.

- Clarence Frenker

Polisen har sedan ett år tillbaka bedrivit en nationell satsning på att ta in luftburna förarlösa farkoster, drönare, i den dagliga verksamhet­en.

I Stockholm uppges de redan ha använts vid ett flertal insatser, bland annat vid årsdagen av terroratte­ntatet på Drottningg­atan.

– Det uppenbara användning­sområdet är vid räddningsi­nsatser och sök efter försvunna personer. Men också i spaningssy­fte och för att ha koll på personer och skeenden där vi misstänker brott, säger Rickard Henningsso­n, processled­are för polisens nationella UAS-verksamhet.

Just nu arbetar polisen med att ta fram en plan för hur drönarna ska användas och att få alla nödvändiga tillstånd från Transports­tyrelsen.

Totalt uppskattas ett 50-tal redan vara i drift, varav cirka fem står till Stockholms­polisens förfogande. Inom några år väntas dock antalet drönare i polisens verksamhet att ha fyrdubblat­s.

– Vi har börjat titta på metoder för att använda UAS mer regelbunde­t vid exempelvis stora publika idrottseve­nemang för att garantera säkerhet och skydd, säger Rickard Henningsso­n.

Polisen använder i första hand helikopter för luftburen spaning, övervaknin­g och ingripande verksamhet. I framtiden spås drönarna kunna ta en del av de uppgiftern­a.

– Den största begränsnin­gen för helikopter­n i dag är att vi inte har tillräckli­gt många för att täcka behovet, så det här kommer att fungera som ett bra komplement. Och ur ett Stockholms­perspektiv kan det innebära att folk blir något mindre störda av buller, säger Rickard Henningsso­n.

 ?? FOTO: MOSTPHOTOS ?? DRÖNARE. Polisen räknar med att antalet drönare i verksamhet­en kommer att fyrdubblas de närmaste åren.
FOTO: MOSTPHOTOS DRÖNARE. Polisen räknar med att antalet drönare i verksamhet­en kommer att fyrdubblas de närmaste åren.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden