Mitt i Bromma

I Görväln förvandlas skrot till fantasiful­la konstverk

Vad har en yogaboll, Rubiks kub och tältpinnar gemensamt? Allt har blivit konst i Görvälns egna skrotpark.

- Louise Bornhall

Det är en lummig, prunkande trädgård full av blommor, växter, träd – och skrot – som ligger bara ett stenkast från Görvälns slott.

Sedan runt 30 år tillbaka är Ewert Pamps skrotpark öppen för besökare. Här finns skulpturer som är skapade i alla möjliga material, från alla möjliga olika platser. Vad sägs till exempel om ett ankare från havets botten eller en cykelsadel?

Ewert har bott i det intilligga­nde huset, fram till sin bortgång i maj. Kvar bor Mai Pamp, som var gift med Ewert och som även hon är konstnär, som tar hand om skrotparke­n i sommar.

– De flesta som kommer hit återkommer, och reagerar på om saker försvinner! Vi har haft dagmammor som varit här med sina barn, som växt upp nu och kommer hit med sina egna barn, berättar Mai.

Barnbarnet Julia Storbjörk är också på plats. Hon växte upp här, och lekte mycket i skrotparke­n som barn.

– Det var en fantastisk lekpark, jag och min kompis älskade att leka här. Min favorit är skulpturen som ser ut som en riddare, säger hon.

Ett annat konstverk heter ”Nattgrisen”.

– Om något försvinner på kvällen och man börjar bli irriterad så säger vi att det är nattgrisen som tagit det, och så släpper man den saken, säger Mai Pamp.

Nyfiken? Skrotparke­n ligger intill Görvälns slott i Järfälla och håller öppet hela sommaren. Det är gratis att besöka och i trädgården finns också introducer­ande texter till utställnin­gen, liksom dikter som Ewert Pamp skrivit.

 ?? FOTO: LOUISE BORNHALL ?? RIDDARKONS­T. Julia Storbjörk visar runt i skulpturpa­rken som hennes morfar Ewert Pamp skapat. Till höger syns ”Riddaren”.
FOTO: LOUISE BORNHALL RIDDARKONS­T. Julia Storbjörk visar runt i skulpturpa­rken som hennes morfar Ewert Pamp skapat. Till höger syns ”Riddaren”.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden