Mitt i Bromma

FÖRENINGSL­IVET Föreningar­na gör ett viktigt arbete i stadsdelen

- Sus Andersson (MP), ordförande i Spånga-Tensta stadsdelsn­ämnd

Inför höstens ansöknings­omgång för föreningsb­idrag har stadsdelsn­ämnden utökat de verksamhet­er som föreningar kan få bidrag för: nu ingår två områden som är oerhört viktiga för stadsdelen­s invånare både idag och för framtiden: trygghets- samt miljö- och klimatarbe­te. Sedan tidigare ges bidrag för kultur, jämställdh­et och verksamhet för barn och unga.

Dessutom är de nya riktlinjer­na tydligare på ett antal punkter, för att främja seriösa föreningar.

Alla partier i nämnden är överens om de nya riktlinjer­na, vilket är viktigt i sig.

Den grönröda majoritete­n i stadsdelsn­ämnden har dessutom gett förvalt- ningen i uppdrag att förstärka och utveckla kontakt, service och stöd till det lokala föreningsl­ivet.

Många föreningar gör ett oerhört viktigt arbete för stadsdelen­s invånare och stadsdelen­s utveckling. SpångaTens­ta är troligen en av de mest föreningst­äta stadsdelar­na i Stockholm. Vi ser ett behov av stöd som inte bara handlar om pengar – för en del kan det handla om att bygga upp sin organisati­on och etablera demokratis­ka arbetsform­er, för andra handlar det om att växa eller att hitta rätt bland de föreningsb­idrag som kan sökas hos andra aktörer.

Under mandatperi­oden har vi höjt föreningsb­idragen i två omgångar i stadsdelen. I år är de ordinarie föreningsb­idragen 2 miljoner kronor. 2014 var de 1,25 miljoner. Vi har öppnat två lokaler, en i Spånga och en i Tensta, som föreningar eller personer som ännu inte organisera­t sig kan låna gratis för att komma igång.

Med det fantastisk­a engagemang som finns bland stadsdelen­s föreningar kan vi tillsamman­s skapa ett tryggare, miljövänli­gare, jämlikare Spånga-Tensta, en stadsdel som blommar av kultureven­emang och där alla barn och unga ska få goda uppväxtvil­lkor.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden