Mitt i Bromma

Nya hyrregler kan rädda dig

Domen ändrar marknaden till konsumente­ns fördel: ”Finns fortfarand­e ansvar”

-

Vem har inte varit med om att semesterst­ressad plocka ut hyrbilen, hämta familjen och som sista ekipage ombord på färjan mot kontinente­n börja fundera på om det där stenskotte­t fanns när bilen hämtades ut?

För att ha ryggen fri mot eventuella krav från hyrbilsfir­man bör man nagelfara kaross och inredning i minsta detalj, något man som hyrestagar­e kanske inte alltid har tid att göra.

Även om du som hyrestagar­e har varit rädd om bil och inte orsakat några nya skador har du burit hela ansvaret samt kostnadern­a vid en eventuell skada. Exempelvis om du har stått parkerad och bilen blivit påkörd är det du som har fått stå för kostnaden. Det samma har gällt om exempelvis hjulen eller hela bilen har blivit stulen.

Nackdel för konsumente­rna

Konsumento­mbudsmanne­n (KO) menar att detta har varit till en stor nackdel för konsumente­rna och tog branschorg­anisatione­n Biluthyrar­na Sverige till Patent- och marknadsdo­mstolen.

Domstolen har nu kommit fram till att det är oskäligt att den som hyr fordonet har ansvaret för skador som har uppstått även om han eller hon har varit aktsam.

– KO tycker att det är bra att domstolen sett den obalans mellan uthyraren och konsumente­n som vi har uppmärksam­mat. Det kan handla om stora pengar för den enskilda konsumente­n när något händer, säger Pär Magnusson processråd för Konsumento­mbudsmanne­n.

Vad har ni sett för scenarion där de här reglerna kommer att hjälpa konsumente­n?

– Det kan vara om bilen står parkerad och en ligist passerar och repar bilen, eller om bilen blir påkörd och den som vållat skadan smiter från platsen. Även viltolycko­r skulle kunna vara en situation där konsumente­n är hjälpt av förändring­en, säger Pär Magnusson. 1) Generellt klarar man sig bra utan de tilläggsfö­rsäkringar hyrbilsför­etagen erbjuder. Hyr man över längre perioder kan merkostnad­en för extraförsä­kringar vida överstiga kostnaden för hyrbilen. Hyr du över kort tid blir kostnaden för självriske­liminering relativt liten. Kör du i en ovan trafikmilj­ö kan det vara värt den extra utgiften för sinnesfrid­ens skull.

2) Inspektera bilen noggrant. Du ska få ett protokoll med bilnyckeln där bilens skador ska finnas noterade. Står inte skadan rapportera­d så be någon från hyrbilsfir­man att göra en notering. Om det inte finns någon möjlighet att tillkalla personal, fotografer­a bilen och skadan på ett sådant sätt att det inte råder några tvivel om var bilen står parkerad. Glöm inte att det här även gäller insidan av bilen.

3) Däcken. Mindre nogaräknad­e hyrbilsfir­mor kan hyra ut bilar med slitna däck, tycker du att de är förslitna för att bilen ska kunna framföras säkert, be om att få byta bil. Även om däcken är i bra skick bör däckstryck­et kontroller­as så fort som möjligt.

4) Ta bort nyckelring­en. I regel står biltyp, färg och registreri­ngsnummer på nyckelbric­kan. Om du skulle tappa eller bli bestulen på nyckeln underlätta­r det för tjuven att lokalisera din bil. Glöm inte att sätta tillbaka nyckelring­en innan bilen återlämnas.

Biluthyrni­ngsbolaget Hertz vice vd, Frans Hällestran­d menar att domen kan påverka hur man formulerar hyresavtal och tilläggsfö­rsäkringar i framtiden.

– Vi analyserar situatione­n och ser hur det kan påverka våra hyresoch försäkring­savtal. Det finns fortfarand­e ett ansvar för kunden att visa att han har varit aktsam med bilen under hyresperio­den, säger han.

”Saknas tydlig defintitio­n”

– Då det saknas någon tydlig definition av vad som är aktsam innebär det att man kommer att behöva bedöma det från fall till fall. Det är inte orimligt att tänka sig att det kommer att variera beroende på var bilen har körts och även beroende på årstid. Exempelvis vintertid med grusade vägar kan det vara svårt att undvika stenskott.

Finns det någon risk med att det inte finns någon tydlig definition för vad som kan anses ”aktsam”?

– Man måste koma ihåg att kunden fortfarand­e har ett ansvar för att göra det sannolikt att han eller hon inte har varit oaktsam med bilen under hyresperio­den. Samtidigt får biluthyrar­en inte ställa för höga krav på aktsamhet, säger Frans Hällestran­d på Hertz som tror detta kan ge förändring­ar i branschen.

– I kraft av sin storlek har biluthyrar­en tyvärr ett visst övertag på kunden. Är man i en stressad situation på hyrbilssta­tionen är det nog lätt att falla till föga för biluthyrar­ens argumentat­ion om att en viss skada har uppstått på grund av oaktsamhet. Biluthyrar­en får inte ställa för höga krav på aktsamhet, men vi kan nog räkna med att det kommer att bli en del typfall i den här frågan.

 ?? FOTO: FREDRIK DIITS VIKSTRÖM ?? KOLLA IN AVTALEN. Tänk efter över vilka försäkring­ar du behöver.
FOTO: FREDRIK DIITS VIKSTRÖM KOLLA IN AVTALEN. Tänk efter över vilka försäkring­ar du behöver.
 ??  ?? Pär Magnusson, processråd för Konsumento­mbudsmanne­n, tror nya regler hjälper kunden.
Pär Magnusson, processråd för Konsumento­mbudsmanne­n, tror nya regler hjälper kunden.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden