Mitt i Bromma

Följ med Vilmer på hans första skoldag

- Text: Evelina Hertz | Foto: Mikael Andersson

■■ Pirrigt, roligt och kanske lite småläskigt? I veckan började 1082 sexåringar i förskolekl­ass i Bromma. Nytt för den här terminen är att även förskolekl­assen omfattas av skolplikte­n. Vi hängde med Vilmer Strid inför hans första dag i Hässelby villastads skola. 8.25 PÅ MED SKORNA

Vilmer drar på sig gympaskorn­a, de är nya och lätta att dra på. Det är lite kyligt i luften så tjocktröja­n får också åka på.

8.30 DAGS ATT GÅ

Vilmer ska börja i Hässelby villastads skola som ligger på gångavstån­d från familjens hus. I ryggsäcken är mappen för viktiga papper från skolan nerpackad. Enligt mamma Eva var det väldigt viktigt att det blev just den ryggsäcken som får följa med till skolan.

Storasyste­r Signe börjar i trean i samma skola idag. Hon berättar att hon var väldigt nervös när hon skulle börja i skolan. Men nu känns det bra, hon känner ju sin klass. Tanken är att hon och Vilmer ska kunna ta sällskap hem ibland från skolan.

– Jag har hämtat honom i förskolan några gånger, säger Signe.

08.00. RYGGSÄCKEN ÄR REDO

Hemma hos familjen Strid i Hässelby villastad är det ingen vanlig måndagsmor­gon. Idag ska Vilmer Strid, 6, för första gången promenera till skolan tillsamman­s med mamma Eva och syrran Signe – istället för att gå till förskolan.

– Det känns kul! Vi har varit och hälsat på innan och då var det pirrigt innan jag träffade klassen, säger Vilmer.

Han berättar att känner några som ska gå i samma klass från förskolan, gymnastike­n och fotbollen. Men resten av barnen är nya kompisar.

När de var där på besök fick Vilmer pyssla och han visar stolt upp resultaet: han har skrivit sitt namn och fått färglägga kvadrater och ett äpple. Läraren verkar snäll, vilket känns skönt, berättar Vilmer.

– Kommer du ihåg vad vi tror att läraren tycker om, som du också tycker om? frågar mamma Eva.

– Ordning och reda! Jag tycker inte om när det är skrikigt. Det ska bli roligast att få lära sig att räkna. Och ha rast och få vara ute och leka. De har lagt konstgräs under lekplatsen och det ska vara klart idag så man får klättra, säger Vilmer.

8:50 DET BÖRJAR NÄRMA SIG

När vi kommer fram till skolgården är det full rulle med många barn som också ska börja i skolan och föräldrar som ska vara med på uppropet. Vilmer passar på att tanka lite energi från mamma, innan det är dags att springa iväg och leka en stund innan uppropet startar.

– Ja, lekplatsen är öppen! säger Vilmer när han får syn på nya klasskompi­sarna som klättrar i mitten av skolgården.

8.55 NU ÄR DET DAGS

Vilmer går upp till klassrumme­t för att hänga upp sin ryggsäck. Kompisen Elliott har fått platsen bredvid hans i kapprummet – skönt.

Sedan är det dags för klassen att samlas runt sin skylt ”FC” innan de går ner till parken. Rektorn hälsar välkommen och kör upprop. Nu börjar skolan.

Efter skoldagens slut är Vilmer glad men trött, hälsar mamma Eva.

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden