Mitt i Bromma

EFTER SOMMARTORK­AN – RIDSKOLOR HÖJER PRISET

På grund av torkan har höet blivit dyrare – något som tvingat ett par ridskolor i Västerort att höja priset.

- Louise Bornhall Victor Malmcrona

Sommarens extrema torka har minskat årets skörd kraftigt. Lantbrukar­nas riksförbun­d, LRF, gick nyligen ut och varnade för att de kan behöva uppmana flera hästägare i Mälardalen till nödslakt. Hästägare och ridskolor har på sina håll har drabbats extra hårt då de sällan producerar eget foder.

I Huddinge söder om stan har torkan slagit hårt mot bönder och ridskolor, och flera kommer att behöva höja priserna för ridskolele­ver och medlemmar som följd – något som är fallet även i Västerort.

Vavva Lagergréen står i ridhallen på Äppelviken­s ridskola i Bromma.

Verksamhet­en har startat så smått efter sommaruppe­hållet och bakom henne ri- der barn runt på ponnyhästa­r. Allt ser ut som vanligt, men sommarens torka har varit svår för Västerorts ridskolor.

– Jag har aldrig varit med om nåt liknande, säger hon.

Då har Vavva Lagergréen ändå jobbat med hästar hela sitt liv och på Äppelviken­s ridskola i 38 år.

Redan i början av sommaren märkte hon att de befintliga betesmarke­rna kanske inte skulle räcka åt de 58 hästar som de har i sitt stall.

– Vi jagade runt på nätet och hade tur, vi hittade betesmark i Norrtälje. Så 20 hästar fick köras upp och spendera sommaren där. Det vete katten vad vi hade gjort annars, då hade vi legat illa till, säger Vavva Lagergréen.

Men nödslakt är det inte tal om.

– Barnen älskar hästarna, så det finns inte ens på kartan.

Ridskolans största problem är de dåliga skördarna som pressat upp priset på hö. Höstens verksamhet kommer att fortsätta som vanligt, men de kommer att behöva höja sina priser för att möta de höjda utgifterna.

– Det är tråkigt, men jag tror att folk förstår varför vi höjer priserna.

På Vällingby ridskola ser det ungefär likadant ut. De har klarat sig genom torkan relativt bra, men säger också att de nu måste göra en liten prishöjnin­g och vara mer noga med sina utgifter och sitt hö.

– Vi kommer behöva vara lite mer observanta, förut kanske det var spill som man sopade undan, men nu måste vi vara noggranna med varje strå, säger Annie Smith, ridskolech­ef på Vällingby ridskola.

Säby gård i Järfälla, där Järfälla Ryttarföre­ning har sitt stall, har å sin sida klarat sig ganska bra trots torkan.

– Vår leverantör har sett till att vi fått den foderförsö­rjning vi behöver. Hur priset har påverkats kan jag inte gå ut med, det får bli en affärsheml­ighet. Men vi kommer inte att höja priserna för de som rider hos oss som det ser ut nu, säger Carina Carlsson, ordförande i föreningen.

Järfälla kommun har under sommaren upplåtit grässpill som djurägare fått hämta. En av alla de som märkt av torkan är Järfällas kommunbond­e Uno Eriksson.

– Det är markant mycket mindre skördar i år, så det blir mycket mindre pengar som kommer in för kommunens del, så är det ju. Det är tråkigt att det är som det är, men det är inte mycket att göra, säger han.

Hur priset har påverkats kan jag inte gå ut med, det får bli en affärsheml­ighet.

 ??  ?? HÖKRIS. Vavva Lagergréen är ridhuschef på Äppelviken­s ridskola, ett av de stall som tvingats höja priserna på grund av höbristen.
HÖKRIS. Vavva Lagergréen är ridhuschef på Äppelviken­s ridskola, ett av de stall som tvingats höja priserna på grund av höbristen.
 ?? FOTO: MIKAEL ANDERSSON ?? PONNYRIDNI­NG. Lektionern­a är igång som vanligt på Äppelviken­s ridskola.
FOTO: MIKAEL ANDERSSON PONNYRIDNI­NG. Lektionern­a är igång som vanligt på Äppelviken­s ridskola.
 ?? FOTO: MIKAEL ANDERSSON ?? BETESBYTE. Nästan hälften av hästarna i Äppelviken­s stall fick spendera sommaren i Norrtälje.
FOTO: MIKAEL ANDERSSON BETESBYTE. Nästan hälften av hästarna i Äppelviken­s stall fick spendera sommaren i Norrtälje.
 ??  ?? TORKA. ”Jag har aldrig varit med om nåt liknande”, säger Vavva Lagergréen, ridhuschef på Äppelviken­s ridskola.
TORKA. ”Jag har aldrig varit med om nåt liknande”, säger Vavva Lagergréen, ridhuschef på Äppelviken­s ridskola.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden