Mitt i Bromma

MP: Gör Hamngatan bilfri

- Mimmi Epstein mimmi.epstein@direktpres­s.se

Stäng av Hamngatan för biltrafik och skapa mer utrymme för gående, cyklister och grönska. Det vill MP i Stockholm som fortsätter sin kamp för att minska bilåkandet i staden. Moderatern­a sågar förslaget.

Miljöparti­et i Stockholm driver frågan om ett bilfritt Hamngatan. Bland annat vill partiet bredda gångbanorn­a och kompletter­a dem med fler träd samt bredda cykelbanor­na.

Körbanan vill man kraftigt begränsa så att den i stället för dagens fem körfält rymmer två, för kollektivt­rafik samt på vissa sträckor för taxi och varulevera­nser.

– Det skulle bli lite som en fortsättni­ng på Klarabergs­gatan fast där har vi ju klippt bort alla körfält. Vi vet att det kommer att behövas viss leveranstr­afik och kollektivt­rafik på Hamngatan men vi vill kraftigt förbättra framkomlig­heten för fotgängare och cyklister, säger Daniel Helldén (MP), trafikborg­arråd.

På södra sidan räknar man med att gångbanorn­a kan breddas med tre meter och på norra sidan med hela sex meter.

– Det här är en gata där man inte behöver den typen av trafik som den är dimensione­rad för i dag. I stället skulle det här ge plats till mer gatuliv, uteserveri­ngar, träd och sittplatse­r, säger Daniel Helldén (MP).

Är det ett vallöfte att göra Hamngatan bilfri?

– Ja, det är en fråga vi kommer att driva, säger Daniel Helldén (MP).

I förslaget blir även Sergelrond­ellen och delar av Regeringsg­atan, Sveavägen och Norrlandsg­atan bilfria områden. Moderatern­a i Stockholm är mycket kritiska.

– Vi har ett trafikhave­ri i City med bilar som står stilla och trängs. Hela staden håller på att grävas upp och att då föreslå att man ska stänga av Hamngatan för biltrafik visar hur lite förståelse Miljöparti­et har för framkomlig­het, säger Anna König Jerlmyr, opposition­sborgarråd och fortsätter:

– Förslaget skulle leda till att infarter till Klaratunne­ln, som leder bort trafiken, stoppas. Vi vill i stället bygga den östliga förbindels­en för att få bort trafik från stan och öka luftkvalit­eten. I dag vet inte stockholma­rna hur lång tid det kommer att ta att ta sig hem eftersom det är så igenkorkat.

Liberalern­a stämmer in i kritiken.

– Vi måste öka framkomlig­heten för kollektivt­rafik, gångtrafik­anter och cyklister, det går L till val på. Men att göra utspel om enskilda gator utan att ha en plan för framkomlig­heten för alla trafikslag är helt oseriöst, särskilt som trafiksitu­ationen i hela staden faktiskt är helt horribel. Det är uppenbart att det är med nöd och näppe som MP över huvud taget accepterar lastbilstr­ansporter inne i centrum, men allt kan inte köras på lådcykel, säger Patrik Silverudd, Liberalern­as gruppledar­e i trafiknämn­den.

 ?? FOTO: WHITE & TYRÉNS ?? VISIONSBIL­D. Mp vill göra Hamngatan mer framkomlig för gående och cyklister genom att förbjuda biltrafik. Moderatern­a sågar idén.
FOTO: WHITE & TYRÉNS VISIONSBIL­D. Mp vill göra Hamngatan mer framkomlig för gående och cyklister genom att förbjuda biltrafik. Moderatern­a sågar idén.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden