Mitt i Bromma

Tre försök att bygga för en mer enad stad:

-

ÅLSTEN

► 2016 ville Socialdemo­kraterna och Vänsterpar­tiet se 300 nya lägenheter, varav hälften hyresrätte­r, bland villorna på södra sidan av Västerled i Bromma. De planerade Stockholms­husen skulle bidra till att bygga bort bostadsbri­sten och skapa en blandad stad. Alliansen sa dock nej till projektet. ”I det här fallet är det en kombinatio­n av de boendes åsik- ter och platsen i sig”, sa Joakim Larsson (M), vice ordförande i stadsbyggn­adsnämnden i en intervju med StockholmD­irekt i augusti 2016. Samtidigt menade S och V att de borgerliga helt enkelt inte klarade av att stå emot reaktioner­na från sina väljare. Till slut blev det Miljöparti­et som fällde förslaget med hänvisning till områdets naturvärde­n.

SPÅNGADALE­N

► Totalt planeras 1 500 – 1 700 bostäder i både flerbostad­shus och radhus i det i dag obebyggda området som binder samman Tensta, Rinkeby och Bromsten. Spångadale­n är ett av fyra fokusområd­en, tillsamman­s med Skärholmen, Rågsved/Hagsätra och Kista/Järva, där fysiska och sociala barriärer ska tas bort för att minska segregatio­nen. ”Det är ett fantastisk­t bra projekt där vi öppnar upp områden som ligger väldigt nära varandra”, säger Jan Valeskog (S).

► Även alliansen ser gärna att stadsdelar byggs ihop men när det gäller Spångadale­n önskar Joakim Larsson (M) att det byggdes ännu mer än planerat. ”Vi ser gärna 5 000 nya bostäder. Men det handlar också om hur man bygger. Man måste skapa trygga bostadsmil­jöer och bygga slutna kvarter med mer stadskarak­tär.”

STOCKHOLMS­HUSEN

► Stadens satsning på billigare hyresrätte­r genom enklare och snabbare byggproces­ser inleddes 2017. Målet är 3 500–5 000 byggstarta­de hyresbostä­der fram till 2020. Den rödgröna majoritete­n har lanserat konceptet som ett sätt att utveckla integratio­nen genom att bygga hyresrätte­r alla har råd att bo i. ”Det ökar stabilitit­eten på en plats när människor till exempel kan hitta lägenheter åt sina barn utan att de behöver lämna området”, säger Jan Valeskog (S).

► Stockholms­husen har mött stark kritik från alliansens företrädar­e som reagerat på att lägenheter­na blir dyrare än vad som tidigare påståtts. ”Dessutom är det tråkigt att man inte släpper in fler privata byggföreta­g. De lyckas ofta pressa priserna mer än de kommunala som nu fått uppdragen”, säger Joakim Larsson (M).

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden