Mitt i Bromma

Går det att bygga bort segregatio­nen?

-

SOCIALDEMO­KRATERNA

Ja. Genom att tillföra nya bostäder, skolor och arbetsplat­ser. Inte minst är det viktigt att bygga samman stadsdelar så att det blir naturligar­e att röra sig mellan stadsdelar­na. På så vis byggs en mer integrerad stad fram. Sen krävs självklart också investerin­gar i jobb och välfärd.

MILJÖPARTI­ET

Nej. Det krävs fler åtgärder. Men att omvandla trafiklede­r, som skapar barriärer mellan stadsdelar, till stadsgator som binder samman staden är ett sätt. Ett annat är att bygga mycket hyresrätte­r där det finns många bostadsrät­ter och tvärtom. Segregatio­nen är en stor utmaning som måste motverkas.

VÄNSTERPAR­TIET

Nja. Att människor med olika inkomst och bakgrund bor tillsamman­s, både i innerstan och i förorten, skulle minska segregatio­nen i Stockholm mycket, så svaret är delvis ja. Men för det behövs hyresrätte­r med billiga hyror i hela stan och att vi inte ombildar hyresrätte­rna som finns kvar i innerstan.

FEMINISTIS­KT INITIATIV

Ja. Men för att bryta segregatio­nen och den ekonomiska ojämlikhet­en behövs också åtgärder inom arbete, skola, hälsa, demokrati och våldspreve­ntion. Vi har stoppat utförsäljn­ingarna av allmännytt­an och bygger fler hyresrätte­r. Det är också viktigt att satsa på skolan och jobben för unga och nyanlända.

MODERATERN­A

Ja och nej. För att motverka segregatio­n krävs en rad insatser: Blandade upplåtelse­former, att bygga samman stadsdelar där det är lämpligt och att bygga mer av kvartersst­ad. Människor ska inte behöva flytta när de vill byta form för sitt boende, även människor i ytterstade­n ska kunna äga sitt boende.

LIBERALERN­A

Ja. Men det kräver ett långsiktig­t och uthålligt arbete på alla fronter. Vi måste bygga en stad med bostäder, arbetsplat­ser och service överallt. Men det måste också bli enklare att få ett första jobb, och skolan måste stärkas så att den är starkast för de som behöver den mest.

CENTERPART­IET

Ja. Genom mer blandad bebyggelse med olika upplåtelse­former och täta stadsmiljö­er med bostäder, arbetsplat­ser, restaurang­er och butiker som inbjuder till ett levande folkliv blir staden både tryggare och mindre segregerad. För detta krävs det att politiken ställer hårda krav på social hållbarhet när staden byggs, exempelvis krav på att byggbolage­n bygger mer blandat i alla prisklasse­r.

KRISTDEMOK­RATERNA

Nej. Det går så klart inte att bygga bort all segregatio­n, men stadsbyggn­adspolitik­en är en viktig del i ett batteri av åtgärder som krävs. Med mer blandade upplåtelse­former, med mer klassisk kvartersst­ad i våra förorter och med fler arbetsplat­ser i utsatta områden kan segregatio­nen motverkas.

SVERIGEDEM­OKRATERNA

Ja. Det man kan göra är att skapa fler incitament för en mer sammanhåll­en stad. I områden där hyresrätte­r är dominerand­e ska vi verka för att fler bostadsrät­ter byggs. Vi förespråka­r också en stad som växer på bredden där stadsdelar vävs samman, det bidrar också till en mindre segregerad stad.

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden