Mitt i Bromma

MOTOR Tipsen inför ditt första bilköp

Det är självklart spännande att köpa sin första bil. Men vad du bör kolla upp och tänka på när du köper en begagnad bil? Motormänne­ns Riksförbun­d delar med sig av sina bästa tips.

-

Carl-Erik Stjernvall, teknisk expert på Motormänne­ns Riksförbun­d, har full koll på köpläget:

– Det viktigaste är att sätta en budget. Mindre bilar är billigare både i inköp och drift. Många nya bilar tappar upp till hälften av sitt värde de tre första åren. Därför är det smart att titta på bilar som har några år på nacken. Gör en budget med alla bilkostnad­er, inklusive bränsle, skatt, försäkring, parkering, så ser du vad bilen får kosta.

Det enklaste sättet är att söka på annonssajt­erna. Även om det uppstår kärlek vid första ögonkastet så nöj dig inte, provkör olika objekt som du är intressera­d av, och provkör gärna mer än ett exemplar för att bättre lära känna en bilmodell. Ställ frågor och ha inte bråttom.

Så, vad ska jag tänka på när jag har hittat en intressant bil?

– Skaffa dig en uppfattnin­g om det allmänna skicket på bilen. Hur är den att köra? En bra begagnad bil ska inte bara se fin ut utan också vara stabil på vägen och kännas smidig, säger Carl-Erik Stjernvall.

Lyssna på hur motorn låter. Det ska inte finnas några onormala ljud eller vibratione­r, motorn ska svara jämnt vid gaspådrag, och en bil ska aldrig läcka olja.

Hur tar bromsarna? Bilen ska inte dra snett eller skaka vid inbromsnin­g.

Interiör och exteriör. Titta efter bucklor och skador längs karossen. Syna även inredninge­n. En hel och ren bil utan obehagliga dofter bevarar sitt värde bäst.

Rost? Kolla alltid skärmoch dörrkanter och ställen som är utsatta för smuts och saltangrep­p. Väldigt få skador täcks av rostskydds­garantin, som i princip är värdelös.

Kontroller­a att all elek- tronik fungerar som den ska. Reparation­er av AC, elhissar, elspeglar och ljudanlägg­ning kan kosta många tusenlappa­r.

En annan viktig del av bilens utrustning är däcken. Du kan spara många tusenlappa­r om både sommar- och vinterhjul är i bra skick. Mönsterdju­pet för sommardäck bör vara minst 3 millimeter.

– Om du köper begagnad bil från en seriös bilförsälj­are får du i regel garanti på köpet, dessutom gäller Konsumentk­öplagens reklamatio­nsrätt. Bilar som säljs av privatpers­oner har lite lägre priser, men det kan vara mer riskabelt att själv säkerställ­a bilens skick eller ta reda på ifall den har några skulder, säger Carl-Erik Stjernvall.

Service- och besiktning­shistorik är viktiga saker att kontroller­a för att se att bilen har skötts på rätt sätt. Är den importerad? Luckor i servicebok­en sänker en bils värde men ger samtidigt prutmån.

Kolla även att säljaren verkligen äger bilen. En hel del uppgifter om ägare och bilens tekniska data finns hos Transports­tyrelsen. Magnus Johansson Telefon: Vissa bilar är dyrare E-post:

För en bil i trafik är det lag på att ha trafikförs­äkring, men den täcker enbart skador som du orsakar andra.

I en halvförsäk­ring ingår bland annat glas, brand och stöld. Det räcker ofta för lite äldre bilar. Om du köper en nyare bil

 ??  ?? att försäkra än andra, här gäller generellt regeln att ju starkare motor en bil har desto högre blir din premie. Din försäkring­spremie har också att göra med försäkring­ens omfattning. med få mil och där garantiern­a har gått ut, rekommende­ras en helförsäkr­ing som innehåller det mesta för att du ska känna dig trygg.
att försäkra än andra, här gäller generellt regeln att ju starkare motor en bil har desto högre blir din premie. Din försäkring­spremie har också att göra med försäkring­ens omfattning. med få mil och där garantiern­a har gått ut, rekommende­ras en helförsäkr­ing som innehåller det mesta för att du ska känna dig trygg.
 ??  ?? 073-515 58 14 magnus.johansson@direktpres­s.se
073-515 58 14 magnus.johansson@direktpres­s.se
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden