Mitt i Bromma

Landstinge­t – det bortglömda valet?

-

Det är mycket som handlar om valet just nu. På jobbet skriver jag om politik, på fritiden pratar jag med vänner och familj om valet, på sociala medier delas artiklar med partiernas utspel och satir kring samma utspel som aldrig förr.

Eller ”valet”, förresten, ”valen” är faktiskt mer korrekt. Det är ju faktiskt tre val de flesta av oss ska göra: till riksdag, landsting och kommun. Bland de vänner och bekanta jag pratat med om det annalkande valet verkar landstinge­t vara det knepigaste för många.

– Sjukvård, och eh, kollektivt­rafik, det är ju det de har hand om, ja just det, mumlas det nervöst.

Så vad tycker partierna i landstinge­t? Och vad tycker du som ska rösta? Nånstans här blir det snurrigt för många. Det är inte för inte som landstings­valet brukar kallas för det glömda valet. Men i Stockholms län berör valet till landstings­fullmäktig­e – landets näst största folkvalda församling efter riksdagen – två miljoner människors kollektivt­rafik och sjukvård (bland annat). Frågor som för många är väldigt viktiga, och kan påverka ens vardagsliv i hög utsträckni­ng. Varsågod för den pressen inför valet!

På nästa uppslag kan du läsa vår valspecial om just landstings­valet. Vissa av er har redan förtidsrös­tat, andra väntar högtidligt till valdagen. Vissa har bestämt sig, andra inte (se bara enkäten här in till). Oavsett vad – lycka till i navigering­en! Och kanske särskilt när det gäller landstings­valet, vad det nu var det handlade om ...

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden