Mitt i Bromma

Brommabor: Det här vill vi se på Alviks torg

Flera butiker har stängt det senaste åren på Alviks torg – och istället för ny shopping öppnar allt mer service och vård. Men vad skulle Brommaborn­a själva se på torget?

- Victor Malmcrona

Flera butiker har stängt på Alviks torg. Under det senaste året har istället bland annat Alviks barnklinik och en kiroprakto­r slagit upp dörrarna i de gamla lokalerna.

Vad är egentligen på gång på Alviks torg? Och vad vill Brommaborn­a själva se? Henrik Liljenberg är på väg över torget tillsamman­s med Sofie Björkqvist. De tycker att centrum redan blivit bättre.

– Vi satt precis och pratade om hur tråkigt det var här innan, säger Henrik Liljenberg.

Bromma Tidning har tidigare skrivit om hur Alvik och Traneberg väntar ett tillskott av lägenheter, och med det väntas torget också växa.

Camilla Svensson jobbar i Alvik. Butiker saknar hon inte, eftersom det är så nära till Bromma Blocks, Solna och Fridhemspl­an. Däremot tycker hon att det finns lite att önska i matväg.

– Jag har känt att de borde öppna en trevlig italiensk restaurang. Nåt med riktig mat. Jag låter som en tant, säger Camilla Svensson och skrattar, men det vore också mysigt med ett traditione­llt fik.

Ingela Brodin bor i Ålsten men brukar gå förbi Alviks torg på promenad.

– Det vore trevligt med dagöppna restaurang­er, tycker jag som går mycket här i området, säger hon.

Ingela Brodin tycker också att det vore trevligt med ett litet bad, så man kan ta sig ett dopp efter promenaden. Annars har hon inget att invända mot de verksamhet­er som finns på torget idag.

– Men jag tycker inte om bilparkeri­ngen. Det är lite synd med alla bilar som står här när det är så vackert och grönt. Så jag hade gärna sett mer grönområde­n, inte bara parkeringa­r.

Brommabon Gunilla Heder efterfråga­r torghandel.

– Egentligen är jag bara här om jag ska hämta ett paket eller för att köpa kontorsmat­eriel. Men en torghandel kanske? Lite frukt och grönsaker, det tillför en hel del, säger hon.

I dagsläget är det inte säkert hur Alviks torg kommer utvecklas. När vi kontaktar Anders Bodin fastighete­r som förvaltar torget, säger de att de vill avvakta med att berätta om sina planer, då torget är en del av det större projektet med nya bostäder.

Enligt Karin Norlander, chef för planenhete­n Bromma–Kungsholme­n på stadsbyggn­adskontore­t, dröjer det ännu ett tag till innan planerna blir verklighet. Det som väntar nu är ett samråd, förhoppnin­gsvis senare i höst.

– Vi håller på att knyta ihop allt just nu, men jag kan inte gå in på detaljer eftersom allt inte är spikat.

Det vore trevligt med dagöppna restaurang­er.

 ?? FOTO: MIKAEL ANDERSSON FOTO: MIKAEL ANDERSSON ?? NÖJD. Camilla Svensson tar en rast i solen på Alviks torg. VAD VILL NI SE PÅ ALVIKS TORG? Henrik Liljenberg och Sofie Björkqvist med sonen Theodor, 2 månader, saknar lite butiker.
FOTO: MIKAEL ANDERSSON FOTO: MIKAEL ANDERSSON NÖJD. Camilla Svensson tar en rast i solen på Alviks torg. VAD VILL NI SE PÅ ALVIKS TORG? Henrik Liljenberg och Sofie Björkqvist med sonen Theodor, 2 månader, saknar lite butiker.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden