Mitt i Bromma

Nej till lägenheter på villatomt

En drygt 100-årig villa står på platsen där det nu planeras ett bygge av ett lägenhetsh­us i Mariehäll. Förtätning­en av Brommas villakvart­er är något som upprör många och grannarna har inte låtit reaktioner­na vänta.

- Victor Malmcrona

Ett hus med plats för 20 lägenheter. Det är vad som planerades på tomten vid Svalvägen. Efter att grannar gått samman mot bygget gick ärendet till slut upp till Länsstyrel­sen. I onsdags kom beslutet – villan får rivas, men det nya huset får inte bygglov.

Grannarnas kamp mot bygget började redan i maj förra året när villan såldes, enligt Andreas Svensson, som bor två hus bort från den berörda tomten och är en av dem som varit mest drivande i att få stopp på byggplaner­na.

– Redan då misstänkte vi att något inte stod rätt till, eftersom budgivning­en på villan fortsatte 3–4 miljoner över vad som är vanligt. Det gjorde att vi grannar blev lite uppmärksam­ma. Efter det höll vi koll på Stockholms stads hemsida och tittade efter bygghandli­ngar. De kom upp efter ett tag, det visade sig att de ville riva villan och uppföra ett stort familjehus, säger Andreas Svensson.

Grannarna började då ses regelbunde­t och diskutera hur de skulle få stopp på byggplaner­na, och bjöd in politiker till samtal.

Det som gjorde att grannarna valde att gå samman var flera anledninga­r, bland annat rivningen av den gamla gulklassad­e villan, att det nya huset bryter mot stadsbilde­n, att det skulle medföra ökad trafik och brist på parkerings­platser.

Trots grannarnas protester beslutade stadsbyggn­adsnämnen i juni i år att bevilja bygglov och rivingslov.

Hela 16 av grannarna överklagad­e då beslutet till Länsstyrel­sen, som förra onsdagen upphävde beslutet om bygglov.

– Det som är intressant är att Länsstyrel­sen hittade en sak som inte vi hittade i vår överklagan, att den nya bygg- naden inte kan anses som en fristående byggnad, vilket är ett måste för att det ska få byggas, säger Andreas Svensson.

Länsstyrel­sen avvisade samtliga grannars överklagan­den, men nybyggnati­onen fick ändå inte bygglov. Däremot ska den gamla villan antagligen rivas.

– Vi tycker det är tråkigt att villan rivs, men samtidigt är vi inte emot att tomten utvecklas. Men det som byggs måste anpassas efter omgivninge­n, säger Andreas Svensson.

Det företag som ligger bakom byggplaner­na är fastighets­förvaltnin­gsföretage­t Urban Properties. Från att beslutet togs har de tre veckor på att överklaga till Markoch miljödomst­olen.

När StockholmD­irekt kontaktar dem har de precis nåtts av Länsstyrel­sens beslut. De säger att de skickat ärendet vidare till sina arkitekter men avböjer vidare kommentar.

Flera liknande fall har skett i Bromma. I våras orsakade planer på att riva flera villor i Bromma kyrka och ersätta dem med parhus oro bland grannar.

 ?? FOTO: ANDREAS SVENSSON ?? RIVS. Här är villan som ska rivas, för att ge plats åt flerbostad­shus. Men företaget som ansökt om bygglov får avslag på sina planer.
FOTO: ANDREAS SVENSSON RIVS. Här är villan som ska rivas, för att ge plats åt flerbostad­shus. Men företaget som ansökt om bygglov får avslag på sina planer.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden