Mitt i Bromma

Center för drabbade av våld i hemmet har öppnat

I onsdags invigdes det nya relationsv­åldscentru­met där både offer och våldsutöva­re ska få kunna få hjälp. Målgruppen är boende i stadsdelar­na Spånga-Tensta, Hässelby-Vällingby, Bromma och RinkebyKis­ta.

- Evelina Hertz

Till det nya relationsv­åldscentre­t i Spånga center kan människor som utsätts för våld i nära relation, eller våldsutöva­re som vill få hjälp att sluta komma, för att få stöd och behandling. Verksamhet­en riktar sig till personer över 18 år.

– Anledninge­n till att lokalen ligger i Spånga center är att det är lätt att ta sig hit från alla stadsdelar. Men vi kommer att hyra en annan lokal dit våldsutöva­re får komma, säger Abdi-Nur Isse, avdelnings­chef för individoch familjeoms­org i SpångaTens­ta.

Totalt ska det bli fyra relationsv­åldscentru­m runt om i staden. Syftet är att alla ska få samma behandling och stöd, oavsett var man bor.

Det är en öppen verksamhet vilket innebär att man kan få upp till fem samtal innan det krävs ett insatsbesl­ut. Det får man sedan söka hos relationsv­åldsteamet i stadsdelen där man bor. Man kan själv ta kontakt med centrumet eller bli remitte- rad dit av till exempel polis, socialtjän­st eller sjukvården.

Tanken med de fem första samtalen är att man ska kunna komma dit för att få informatio­n – även om man inte vet om man vill ta emot hjälp.

– Det handlar om stödoch behandling­ssamtal och motiverand­e samtal. Vi kommer även att erbjuda gruppsamta­l och stöd i juridiska processer, säger Cecilia Karlström, projektled­are.

Den 15:e september drar verksamhet­en som riktar sig till dem som behöver stöd i en rättsproce­ss igång. För övriga öppnar centret 1 oktober.

 ?? FOTO: MIKAEL ANDERSSON ?? NYTT. I onsdags invigdes det nya relationvå­ldscentrum­et i Spånga.
FOTO: MIKAEL ANDERSSON NYTT. I onsdags invigdes det nya relationvå­ldscentrum­et i Spånga.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden