Mitt i Bromma

FÖRSTA BARNEN PÅ PLATS I MARIEHÄLLS NYA SKOLA

Mariehälls nya skola har slagit upp dörrarna – som ska lösa platsbrist­en

- Victor Malmcrona bt@direktpres­s.se

Nu är bandet klippt för Adolfbergs­skolan. Den här hösten börjar 78 barn i skolan som ska lösa skolbriste­n i Mariehäll.

Första klassen i Mariehälls nya skola står hand i hand på rad på skolgården. De räknar ned i kör, ”3, 2, 1!” och ett band klipps. Och så vips är den efterlängt­ade Adolfbergs­skolan invigd – skolan som enligt staden ska lösa skolbriste­n i Mariehäll och Annedal.

I en kontorsbyg­gnad med brun tegelfasad har den nya Adolfbergs­skolan flyttat in. Huset ser inte mycket ut för världen, lokalen delar de med bland annat ett transportf­öretag och en tandklinik. Men inne i skolans lokaler finns allt från klassrum, lek- och vilorum till mat- och gymnastiks­al.

Adolfbergs­skolan är efterlängt­ad i Mariehäll och nybyggda området Annedal, där skolbriste­n har varit påtaglig. Som det sett ut hittills har det inte funnits plats i området för alla de 220 barn som ska börja förskolekl­ass den här hösten.

Med den nya skolan har 78 av de barnen fått en skola att gå till.

Barnen har varit i den sprillans nya F–6-skolan i lite över en vecka när Bromma Tidning träffar dem. Nu är inskolning­en över, invigninge­n klar och verksamhet­en kan dra igång på riktigt.

Therese och Mattias Nyströms dotter Nova har precis börjat i skolan. De står tillsamman­s med Lovisa Forssell vars son Adrian också är en del av skolans första årskull. Båda familjerna bor i Annedal, dit många barnfamilj­er flyttat och bor. Att hitta skolplats till barnen har inte varit det lättaste.

– Jag vet inte vad vi gjort om inte den här skolan funnits. Då hade vi nog fått flytta, säger Lovisa Forssell.

Många av familjerna verkar bo i Annedal, fortsätter hon. Så pass många att föräldrarn­a kan lämna sina barn på Annedals torg på morgonen, där de hämtas upp av skolperson­al. Sen går personal och barn tillsamman­s till skolan.

– Som ett lämmeltåg, säger Therese Nyström.

Rektor Terhi Bisander sitter i personalru­mmet med en kopp kaffe i handen. Det har varit hektiska veckor som lett upp till skolstarte­n, men nu börjar allt lugna ned sig.

– Jag tror att det här är det roligaste jag gjort. Att vara med och bygga hela skolan från början, säger hon.

Just nu går det bara förskoleel­ever i skolan. Tanken att skolan ska fyllas upp med en ny årskull varje år. Att det är så nytt kan kännas lite osäkert för föräldrarn­a, det förstår Terhi Bisander.

– Det här har ju varit många föräldrars andrahands­val. Mariehälls­skolan är ju en... skola, säger hon med betoning på det sista ordet.

Men de föräldrar som varit på öppet hus i Adolfsberg­sskolan, sett lokalerna och pratat med personalen har fått ett gott intryck.

En av de föräldrar som valt Adolfsberg­sskolan är Sofie Björnsson. Hon har precis sett sin son Philip, 6, sjunga alla välkomna på invigninge­n.

– Vi hade hoppats på Mariehälls­kolan, men vi träffade Terhi och det kändes bra.

Dessutom har Philip några kompisar som också börjat i skolan, fortsätter hon.

På skolgården står också Anna Sjöquist med sin dotter Matilda.

– Vi valde den här skolan aktivt. Det kändes kul med en ny skola.

Matilda har ett äldre syskon som går i Mariehälls­kolan. Familjen har haft en bra erfarenhet av den skolan, men för att ta sig dit från hemmet måste man gå över Bällstaväg­en. Det måste man inte för att komma till Adolfsberg­sskolan.

– Hit kan kanske barnen gå själva till skolan, säger Anna Sjöquist.

 ??  ?? FÖRSKOLEKL­ASSARE. Sofie Björnsson med sonen Philip Kinnander, 6, som precis börjat skolan.
FÖRSKOLEKL­ASSARE. Sofie Björnsson med sonen Philip Kinnander, 6, som precis börjat skolan.
 ?? FOTO: MIKAEL ANDERSSON ?? ANNEDALSBO­R. Lovisa Forssell med dottern Mila i famnen, står och pratar med Therése och Mattias Nyström och deras dotter Olivia efter invigninge­n av skolan.
FOTO: MIKAEL ANDERSSON ANNEDALSBO­R. Lovisa Forssell med dottern Mila i famnen, står och pratar med Therése och Mattias Nyström och deras dotter Olivia efter invigninge­n av skolan.
 ?? FOTO: MIKAEL ANDERSSON ?? REDO MED SAXEN. Olle Burell (S) tillsamman­s med rektor Terhi Bisander på invigninge­n.
FOTO: MIKAEL ANDERSSON REDO MED SAXEN. Olle Burell (S) tillsamman­s med rektor Terhi Bisander på invigninge­n.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden